15/07/2024
- Jonkershove
De reeks wandelingen Onzichtbaar Landschap hiled op maandag 15 juli 2024 halt in Jonkershove, deelgemeente van Houthulst. Ook hier stond de gids stil bij wat je nu niet meer ziet: het landschap van de Eerste Wereldoorlog. Je passeerde het landschapskunstwerk 'L'équilibre perturbé' in Jonkershove, hoorde wat er zich vroeger afspeelde en hoe de kunstenaar de site interpreteerde. Ook kapellen, dreven en kastelen gaven hun WOI-verhaal prijs.
De wandeling startte op het Dorpsplein van Jonkershove, was 5,5 km lang en was een organisatie het Regionaal Landschap Westhoek vzw, CO IJzervallei en de , gemeente Houthulst.
Ulanen hadden de pastoor van Jonkershove geobserveerd en dachten (onterecht) dat hij signalen gaf en daarom besloten ze hem op te pakken. De dorpsbewoners hadden dit gehoord en zonden snel een waarschuwing waardoor de pastoor en zijn dienstmeid tijdig konden vluchten. Als vergelding werden 6 omstaanders neergeschoten en 6 mensen krijgsgevangen gfemaakt.
Op het monument voor de gesneuvelden staan 3 burgers en ook 6 krijsgevangenen.
Graf voor (hulp)aalmoezenier Duron. Om de armoede te ontvluchten besloot hij te studeren. Hij werd onderpriester in Dentergem, maar zou geen kans krijgen zijn parochianen echt te leren kennen want door het uitbreken van de oorlog werd hij opgeroepen (net zoals zijn broer). Kort na de gasaanval van april 1915 zou hij dodelijk getroffen worden door een granaatscherf en samen met een brancardier begraven worden aan Lizerne (Zuidschote). Later werd zijn lichaam overgebracht naar Jonkershove waar hij onder een heldenhuldezerkje begraven ligt.
Tijdens de oorlog deed de kerk dienst als hospitaal. De kerk werd verwoest tijdens het eindoffensief van 1918 en nadien heropgebouwd. Typisch voor de wederopbouw: de ankers, het zadeldak en de boog boven de ramen (idem voor de pastorie).
Heropbouw van 2 boerderijen.
Stop ter hoogte van de verdwenen Duitse begraafplaats waar het landschapskunstwerk 'L'équilibre perturbé' staat opgesteld.
Boven en onder de kunstenaars Philou - art of shaping wood (Philippe Louwye) en onder Jean-Louis Muller van Natural Living.
Per-Unique (Kristof Verkouille)
In de verte de kerk van Klerken die duidelijk hoger in het landschap ligt, met andere woorden een strategisch punt tijdens de oorlog dat makkelijker te verdedigen was en moeilijker in te nemen was.
Info over de Vredesmolen van Klerkenb die tijdens de oorlog een Duitse observatiepost was.
Munitie uit WO 1.
De Duitsers hadden een gans verdedigingssyteem ontwikkeld.
Vroeger stond hier een kasteeltje dat tijdens WO1 vernietigd werd.
Foto van een oude observatiepost die nu helaas niet meer bestaat.
Hans Christersen Bonde was een Duitser die ondanks zijn ziekte (hij had maar één long) naar de oorlog moest. In 1915 raakt hij gewond in Bikschote en hij overlijdt later aan zijn verwondingen in Staden.
Hij kreeg een graf in Langemark.
Pagina aangemaakt door IDG.