Heropening WOI-autoroute ‘Niemandsland’ - Merkem - 22/09/2018
Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Groote Oorlog, ontwikkelde Westtoer zes toeristische autoroutes in de Westhoek met de Eerste Wereldoorlog als rode draad. Eén van deze routes, de Niemandsland-autoroute, werd vandaag in Houthulst heropend. Een deel van het routetraject op het grondgebied van Houthulst was door werken aan de Poelkapellestraat de voorbije jaren onderbroken.

De 14-18 autoroutes zijn een geschikt middel om het voormalige oorlogslandschap te doorkruisen. De routes helpen de bezoeker bij het ervaren en het lezen van een landschap dat bepalend was tijdens de vier jaar durende wereldoorlog.

“De 14-18 autoroutes van Westtoer zorgen voor het spreiden van het herdenkingstoerisme in de regio. Op deze manier worden verschillende thema’s van de Eerste Wereldoorlog belicht, in dit geval voornamelijk het Belgische frontverhaal”, aldus Jef Verschoore, ondervoorzitter van Westtoer.

Niemandsland

Het 68 kilometer lange traject van ‘Niemandsland’ volgt het wisselend strijdtoneel tussen de geallieerde en de vijandelijke sector tussen Diksmuide en Langemark. Verschillende verhalen komen daarbij aan bod. Op 22 april 1915 wordt voor het eerst chloorgas ingezet. In Langemark ontstaat de mythe van Duitse jongeren die zich vrijwillig opofferen voor ‘Heimat’ en ‘Vaterland’. In 1918 nemen de Belgen voor het eerst deel aan een groot offensief. Tijdens het Eindoffensief veroveren zij, niet zonder zware verliezen, het versterkte Vrijbos in Houthulst. De Belgische begraafplaats aan de bosrand is een stille getuige van de hevige strijd. Diksmuide blijft bijna de gehele oorlog een gevaarlijke frontsector. De stad ligt in puin, maar wordt vanaf 1919 steen voor steen heropgebouwd. Voor de Vlaamse oud-strijder groeit de bedevaartweide met de IJzertoren uit tot een belangrijk herdenkingsoord. De Niemandslandroute laat u met dit alles kennismaken.

Verzamelbox

De begeleidende brochure van Niemandsland is te koop voor 6€ in de Diensten voor Toerisme in de Westhoek. Een verzamelbox met de routebrochures van de zes routes (30€) kan tevens op deze plaatsen gekocht worden. Bestellen kan ook via de website www.flandersfields.be of telefonisch op het nummer 050/30 55 00. De toeristische WO I-autoroutes en de digitale applicatie werden gerealiseerd met steun van het Departement Internationaal Vlaanderen.

De opening vond plaats op zaterdagmorgen 22 september in Restaurant De Kippe in Merkem.

DSC_4037

Aan de Kippe vind je de Albertina-naamsteen die herinnert aan de slag van 17 april 1918.

DSC_4038

En meer info omtrent de Slag om Merkem.

DSC_4039

DSC_4040

DSC_4041

De brochure van de vernieuwde autoroute.

DSC_4042

DSC_4044

Schepen Eric Verbeure was de eerste spreker: "Met de Belgische begraafplaats in Houthulst, de Vredesmolen in Klerken en de site van de Drie Grachten in Merkem heeft Houthulst drie belangrijke sites die ons herinneren aan de Eerste Wereldoorlog. Ik dank Westtoer en ook de omliggende gemeenten voor hun medewerking aan de heropening van de autoroute. Lange tijd was de doortocht op het grondgebied van Houthulst onmogelijk door belangrijke wegenwerken die nu bijna helemaal achter de rug zijn. De samenwerking met andere partners is voor onze gemeente zeer belangrijk en dat resulteerde de afgelopen jaren in een grote toename van het aantal logies en het aantal overnachtingen in onze gemeente."

DSC_4045

DSC_4046

Jef Verschoore, ondervoorzitter van Westtoer, schetste kort het specifieke karakter van de autoroute 'Niemandsland' die 68 kilometer lang is.

DSC_4049

Groepsfoto nabij de naamsteen.



De route wordt bewegwijzerd met deze borodjes.

DSC_4104
  Pagina aangemaakt door Westhoek.be.