Op 1 april 2004 heeft de Dodengang een vernieuwd bezoekerscentrum in het nieuw gebouwde onthaalpaviljoen. Er is voortaan een museum of een tentoonstelling in nieuwe stijl, dat met een hedendaags vormgeving duiding geeft over de Oorlog 1914-1918 in het algemeen, en over het leven in de Dodengang tijdens de oorlogsjaren in het bijzonder.
Na de vele herstellingswerken in de loograven zelf, werd het verouderde onthaalpaviljoen vervangen door een moderne nieuwbouw, waarin ruimte werd gecreëerd voor een permanente update tentoonstelling. Deze werkzaamheden werden gecoördineerd door de 5de Regionaal Centrum voor Infrastructuur van het Belgisch Leger.
Het Koninklijk Legermuseum, dat eveneens onlangs een nieuwe stijl aannam, werd ingeschakeld voor de inhoud en de voorstellingstechnieken van de permanente tentoonstelling.
Op de gelijkvloerse verdieping is er het onthaal en het publieke sanitair.
Via een lift of een trap komt de bezoeker op de volgende twee verdiepingen.
De eerste verdieping
Een eerste wandkast met origineel oorlogsmateriaal, grote wandkaarten en een fototentoonstelling tonen in diverse de thema’s - mobilisatie, gevechten, geallieerden, de terugtocht van de Belgische troepen en de bezetting - het verloop van de eerste oorlogsmaanden in 1914. Het belang van de IJzer als strategisch element en de vorming van het Front aan de IJzer worden hier extra uitgelicht met exclusieve foto’s en filmbeelden.
Heel veel aandacht gaat hier uiteraard naar de totstandkoming van de Dodengang. Ook het menselijk aspect wordt niet vergeten door in te gaan op de inkwartiering, het dagelijkse leven aan en nabij het front, de karweien, de evacuatie, zorg en revalidatie van de gewonden.
Tenslotte komen ook de verschrikkelijke verwoestingen van de stad en de streek en de aanleg van de begraafplaatsen aan bod.
De tweede verdieping
Op dit niveau bevinden zich grote raampartijen die een prachtig panorama mogelijk maken over Diksmuide en het IJzerfront.
Een centrale maquette geeft het IJzerfront in 1914-1918 weer : de linies, de onderwaterzetting van de Ijzervlakte, de Frontzate en de strategische punten zijn er op weergegeven om de bezoeker nog meer inzicht te geven in het belang van de Dodengang.
Een gedenksteen met foto’s van het vroegere onthaalgebouw ronden het binnenbezoek af.
Via de buitentrap (of de lift) komt de bezoeker vervolgens in de loopgraven van de Dodengang zelf terecht voor een bezoek aan de realiteit van het front. (Vanaf 2005 zal een bijkomende openluchttentoonstelling (decors met voorwerpen en poppen, décauvillerails,...) ook in de loopgraven zelf (deel ‘ruiterschans’) nog meer de sfeer van de authentieke loopgraven scheppen).
De toegang blijft gratis aan het bezoekerscentrum en de loopgraven van de Dodengang.
Openingsuren : 10-12+13-17 uur
* April tot eind september : dagelijks
* Oktober tot en met 14 november : dinsdag, donderdag en weekends en feestdagen
* Winter (15/11-31/03) : op dinsdag en donderdag
Informatie over de herinrichting :
5 RCI, Peterseliestraat 19, 8000 Brugge, 050/44.54.50 – 5rci@itc.mil.be - vandermolen@itc.mil.be
Gidsbeurten voor scholen en groepen:
Dienst voor Toerisme, Grote Markt 28, 8600 Diksmuide – tel : 051.519.146 – fax : 051.519.148
toerisme@stad.diksmuide.be - www.diksmuide.be