Wetenschappelijke werkgroepen zorgden voor de museale invulling van de 24 verdiepingen van de IJzertoren. Doorheen deze etages werd de ‘Nooit-meer-oorlog’-gedachte van de frontsoldaten in drie fases - Oorlog - Vrede - Vlaamse Ontvoogding - gevisualiseerd. De algemene leiding van deze taak was in handen van Prof. Dr. Luc De Vos. 22 VERDIEPINGEN MUSEUM ZIJN VOOR HET PUBLIEK OPENGESTELD. Met ultramoderne audiovisuele middelen en technieken werden op een sublieme manier geëvoceerd: - het panorama van De Grote Oorlog: geschilderd tafereel van 100 m² rondom de panoramazaal; - loopgraven die een idee geven van hun claustrofobisch karakter; - een maquette van de onderwaterzetting van de IJzerstreek; - een evocatie van een gasaanval; - fronttaferelen; - de Vlaamse ontvoogdingsstrijd tijdens W.O. I; - een tafereel met een zeppelinaanval, dat het technologisch karakter van de moderne oorlog illustreert; - een maquette van een verwoeste dorpskern, en de rol van priester Daens; - het leven in de gevangenis, en de vloek aan de oorlog (Verbond VOS); - de figuur Grammens, Ronde van Vlaanderen (de Flandriens); - decor van Vlaamse huizen; - de inval van de Duitsers, decor van een onderstand (schuilkelder) en gebombardeerde stad, Fort van Breendonk, Hiroshima - terechtstellingen na W.O. I, Koningskwestie, internationale verdragen. U proeft en beleeft de sfeer van ‘Den Grooten Oorlog 1914-1918’ en WO II. U voelt de angst van de frontsoldaten en de gewone bevolking. U ruikt chloor- en mosterdgas. U ziet en wandelt in echte authentieke loopgrachten. U hoort en zit middenin bombardementen en vernielde steden. In 1917 was de vernieling van de streek rond deze Toren vrijwel voltooid, al was het doden nog niet voorbij. De strijd zorgde voor een omwenteling in de geesten en een versnelling van de Vlaamse ontvoogdingsstrijd zoals die zich in het noorden van België afspeelde. Drie generaties Vlaamsgezinden deden sinds 1830 hun best om het Nederlands een plaats te geven als cultuurtaal. Vanaf 1917 trad de geradicaliseerde generatie van de frontsoldaten op. Haar erfgenamen hadden nog tientallen jaren nodig om de Vlaamse natie, via het staatshervormingsproces, een volwaardige plaats in de samenleving te bezorgen. Het verhaal van twee eeuwen Vlaamse ontvoogdingsstrijd beleeft u op 22 verdiepingen, afdalend vanaf deze panoramazaal. 2 DOE-VERDIEPINGEN VREDE Speciaal voor de jeugd ‘WERKEN AAN VREDE’ en Het Kind in de Oorlog Nobelprijswinnaars voor de vrede Decennium voor een cultuur van vrede en geweldloosheid Vonken van menselijkheid (o.a. Artsen Zonder Grenzen) Het prijskaartje van een oorlog Interactief project: Kinderen inbegrepen (over kinderrechten) De waanzin van oorlogssituaties voor kinderen van W.O. I tot op heden Landmijnen De bezoekers kunnen hieraan op een interactieve wijze deelnemen.
OPENINGSTIJDEN De Toren is DAGELIJKS TOEGANKELIJK januari – februari - maart – oktober – november – december: van 10u tot 17u ——— april – mei – juni – juli – augustus - september: van 10u tot 18u GESLOTEN: drie weken nà de Kerstvakantie (ook op 24, 25, 26 en 31 december en op 1 en 2 januari) Het domein is toegankelijk tot 30 min. voor sluitingstijd.
Voor alle inlichtingen en reserveringen: VZW BEDEVAART NAAR DE GRAVEN AAN DE IJZER IJzerdijk 49, 8600 Diksmuide Tel.: 051/50.02.86 – 50.22.86 - Fax: 051/50.22.58 - e-mail: info@ijzertoren.org - website:
http://museum.aandeijzer.be