Wandeling burgerslachtoffers van en in Ieper op 11 november 2022
10 November 2022
- Ieper
- Bron: Stad Ieper
Wapenstilstand is voor Ieper een bijzondere dag. Jaarlijks vormen de Poppy Parade en de Last Post om 11u00 vaste ingrediënten in een ruimer programma waarin het einde van de Eerste Wereldoorlog, dit jaar 104 jaar geleden, wordt herdacht. Vredesstad Ieper en het In Flanders Fields Museum staan op deze dag ook stil bij de burgerslachtoffers van en in Ieper die tijdens of ten gevolge van de Eerste Wereldoorlog om het leven kwamen. Ieper telt ruim 700 burgerslachtoffers.
Om de Ieperse burgerslachtoffers te herdenken, gaf In Flanders Fields Museum de opdracht aan de Amsterdamse kunstenaar Jeroen Bisscheroux om een gepaste visualisering voor deze slachtoffers te creëren. Hij maakte een bronzen sleutel met daarop de naam, sterfdatum en leeftijd van het burgerslachtoffer. Zesenveertig sleutels zijn nu al verankerd in de straten van Ieper, op plekken die herinneren aan de gebeurtenis van het overlijden van het genoemde slachtoffer. Het museum wil in de toekomst alle burgerslachtoffers op deze manier in herinnering brengen.
Om de sleutels nog sterker onder de aandacht te brengen, worden in de namiddag van 11 november 2022 (gratis) begeleide wandelingen georganiseerd. Deze wandelingen verbinden verschillende sleutels in de stad. Elk jaar worden verschillende parcours uitgestippeld langs nieuwe herdenkingssleutels waar de verhalen van de slachtoffers verteld worden. De wandelingen blijken een groot succes, want de 100 beschikbare plaatsen waren op korte tijd volzet.
Familie Notebaert
Het gezin van schoenmaker Joseph Notebaert en zijn vrouw Marie Verbeke telde 8 kinderen. Ze woonden voor de oorlog in de Menenstraat 12 waar ze een handel in lederwaren en schoenmakersgerief uitbaatten. Door de zware bombardementen op Ieper in de oktober- en novemberdagen van 1914, had de familie Notebaert hun toevlucht gezocht in de kelder van de Katholieke Kring in de Menenstraat 16. In de vroege ochtend van 6 november 1914 ontplofte een granaat in het gebouw. De oudste twee kinderen waren op slag dood en ’s anderdaags overleed vader Joseph aan zijn verwondingen.
Bijzonder dit jaar is dat de nabestaanden van de familie Notebaert, speciaal voor deze gelegenheid uit hun woonplaats in Frankrijk naar Ieper gekomen zijn om een wandeling mee te stappen. Op de plaats waar recent drie bronzen sleutels zijn verankerd waarop de namen van Joseph (+7/11/1914), Albert (+6/11/1914) en Gabrielle (+6/11/1914) Notebaert te lezen zijn, wordt in aanwezigheid van de familie Notebaert een ingetogen plechtigheid georganiseerd.
Voor meer info over het project:
https://www.inflandersfields.be/nl/kenniscentrum/herdenkingssleutels.
Partners bij het project zijn Kunstgieter Van Geert (Aalst), Pronovan (Harelbeke) en kunstenaar Jeroen Bisscheroux (Amsterdam).