Open Monumentendag 2024
03 September 2024 - Ieper - Bron: CO7
Op zondag 8 september 2024 organiseert CO7 samen met de verschillende gemeentes en erfgoedpartners in de Zuidelijke Westhoek een nieuwe editie van Open Monumentendag. Dit jaar staan er maar liefst 32 activiteiten gepland in de regio. Het centrale thema van deze 36e editie is 'En Route!'.
 
Open Monumentendag gaat dit jaar samen met jou op tocht langs grote banen, kleine paadjes, spoorwegen en rivieren om stil te staan bij de monumenten en verhalen onderweg. We vieren hierbij hoe mensen en ideeën altijd al in beweging zijn geweest. Het thema van deze editie gaat heel breed, wat zorgt voor een grote verscheidenheid aan invalshoeken, of beter gezegd, invalswegen!


 
In de Zuidelijke Westhoek gingen de vele organisatoren vol enthousiasme aan de slag met het thema, met een gevarieerd programma met 32 activiteiten als gevolg. Ontdek de collectie middeleeuwse schoenen en andere archeologische vondsten in het erfgoeddepot DEPOTYZE, leer in het Merghelynck museum alles over hoe adellijke families reisden in de 18e en 19e eeuw en bezoek de tentoonstelling '80 jaar later - Het erfgoed van Poolse bevrijders' in de Gasthuiskapel in Poperinge.

Speciaal voor deze editie van Open Monumentendag werden enkele deelthema’s uitgewerkt waaronder ons trein- en spoorwegerfgoed. Zo wandel je in Ieper met een gids langs de oude spoorlijn Ieper-Roeselare. Daarnaast kan je in Heuvelland pelgrimstochten vroeger en nu verkennen. Ontdek de geheimen van de Lourdesgrot op de Rodeberg, bewandel de moderne Kruisweg op de Lettenberg of ga zelf op pelgrimstocht naar de Pool of Peace. Ook het funerair erfgoed komt uitgebreid aan bod. Zo kan je in Zonnebeke genieten van rondleidingen op de begraafplaats en bezoek je de heldencrypte en Duitse commandobunker. In Westvleteren kom je alles te weten over het gebruik en de restauratie van de graftrommels, een vergeten stukje erfgoed.

Op Open Monumentendag kan je dit jaar ook letterlijk 'En Route!' gaan doorheen de Zuidelijke Westhoek. Zo staan er verschillende wandel- en fietstochten op het programma, waarbij je zowel op eigen tempo als met een gids de streek kan ontdekken. Wandelliefhebbers kunnen deelnemen aan begeleide wandelingen in Mesen, de historische binnenstad van Ieper, de loopgravensite Bayernwald en naar de Duitse toren in Poperinge. Spring ook eens op de fiets en neem deel aan de fietstochten 'Kindjes en Keikoppen, een grensgeval', 'TRAM!' en 'En Route op de Vrijbosroute'! Of combineer het wandelen en fietsen en waan je samen met de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) een moderne pelgrim tijdens de wandel- en fietstocht, met onderweg heel wat activiteiten.
 
Net als ieder jaar biedt Open Monumentendag ook een exclusieve blik achter de schermen, doeken en stellingen van monumenten in onze regio. Zo beklim je het pas gerestaureerde Belfort van Ieper en bezoek je de wederopbouwhoeve Foch Farm, Kasteel De Lovie en Kapel ‘t Vogeltje, Apotheek Ameloot op de Grote Markt van Poperinge, de kapelanie van Haringe en de Beeuwsaert- en Steenakkermolen in Langemark-Poelkapelle. Kom in Poperinge ook alles te weten over de restauratiewerken van de Duitse Toren en de Hopast ‘t Neerhof en de archeologische opgraving op het Vroonhof.
 
Voor bepaalde activiteiten is vooraf inschrijven nodig. Andere activiteiten zijn vrij te bezoeken. Alle activiteiten zijn gratis. Op de website van CO7 vind je alle activiteiten met hun inschrijvingsvoorwaarden. Ook lastminutewijzigingen kan je hier volgen:
https://www.co7.be/openmonumentendag