Tentoonstelling over architect Charles Pil in Reninge
27 September 2024 - Reninge - Bron: Stad Lo-Reninge
Van 21 september tot en met 16 oktober 2024 wordt in de Sint-Rictrudiskerk in Reninge een tentoonstelling gehouden over het leven en werk van architect Charles Pil (1867-1949). Hij werd in Lo geboren en ligt er ook begraven. Charles Pil speelde in Lo-Reninge een cruciale rol bij de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog. Zijn bijdrage aan het architecturale erfgoed van West-Vlaanderen is onmiskenbaar.
 
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Charles Pil is overleden. Als een van de meest invloedrijke architecten van West-Vlaanderen heeft hij een blijvende indruk nagelaten op de bouwkunst van het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Hoewel Pil vooral bekend is om zijn kenmerkende gevels met kleurrijke geglazuurde tegels in Oostende, omvat zijn oeuvre een breed scala aan gebouwen verspreid over de regio. Samen met Henri Carbon droeg hij ook enorm bij aan de wederopbouwarchitectuur na de Eerste Wereldoorlog.


 
In Lo-Reninge zijn verschillende door Pil en Carbon heropgebouwde panden te bewonderen, waaronder de kapelanie aan de Oude Eiermarkt in Lo, de pastorie in de Noordstraat in Lo, het voormalige klooster op de Markt in Lo en de onderpastorie en pastorie op de Dopplaats in Reninge. Ook de Sint-Rictrudiskerk in Reninge behoort tot hun wederopbouwprojecten. Deze gebouwen zijn tijdens de duur van de tentoonstelling te herkennen aan de oranjegroene borden die op de gevels zijn aangebracht.
 
De tentoonstelling



De reizende tentoonstelling in de Sint-Rictrudiskerk in Reninge biedt een uitgebreide blik op het leven en werk van Charles Pil. Bezoekers kunnen genieten van een fototentoonstelling waarin fotografie en architectuur samensmelten. Daarnaast is er een boeiende podcast waarin gesprekken gevoerd worden met architectuurkenners en bewoners van enkele door Pil ontworpen panden.
 
Rondleidingen

In het kader van deze tentoonstelling organiseert de dienst Toerisme van Lo-Reninge twee begeleide rondleidingen in Reninge: op woensdag 2 oktober 2024 om 14 uur en op zaterdag 5 oktober om 10 uur. Beide rondleidingen starten aan de Sint-Rictrudiskerk. Inschrijven via www.lo-reninge.be/charlespil of op het nummer 058 28 80 20 is verplicht. Het aantal deelnemers per rondleiding is beperkt tot 25 personen.

Meer info: https://charlespil.be