CWGC lanceert haar eerste fotozoektocht in de Ieperboog voor Open Monumentendag
03 September 2024 - Ieper - Bron: CWGC
In lijn met het thema van Open Monumentendag dit jaar – “En Route” – introduceert de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) haar eerste gezinsvriendelijke fotozoektocht langs historische begraafplaatsen in de Ieperboog. Deelnemers kunnen te voet door het centrum van Ieper trekken of per fiets de omgeving van Zillebeke verkennen. Onderweg ontdek je zowel bekende als verborgen juweeltjes van de streek, en je start en eindigt in het splinternieuwe bezoekerscentrum van de CWGC, gelegen in de schaduw van de Menenpoort.
 
Na het einde van de Eerste Wereldoorlog werd Ieper al snel een belangrijk pelgrimsoord voor veteranen en familie van gesneuvelden. Dit markeerde het begin van het werk van de CWGC, die de graven en gedenktekens voor de gesneuvelden bouwde en ze sindsdien onderhoudt.
 


Tijdens Open Monumentendag kun je jezelf een moderne pelgrim wanen terwijl je de speciaal uitgestippelde wandel- en fietsroutes volgt, langs het uniek oorlogserfgoed. Onderweg kun je deelnemen aan de fotozoektocht, die je kunt ophalen in het gloednieuwe bezoekerscentrum van de CWGC in de Menenstraat 46 in Ieper. Na afloop van je tocht kun je hier ook genieten van een drankje. Je hebt de keuze tussen routes van 4 of 16 kilometer.
 
Het nieuwe bezoekerscentrum, dat in de zomer van 2024 werd geopend, ligt op slechts een steenworp afstand van de iconische Menenpoort. De CWGC wil hier de verhalen van de gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog levend houden en bezoekers begeleiden op hun herdenkingsreis. In de winkel vind je unieke CWGC-geschenken en souvenirs van de Last Post Association. Voor wie een krans zoekt, zijn er biologisch afbreekbare herdenkingskransen in verschillende maten verkrijgbaar. Ondertussen kun je meer te weten komen over de geschiedenis en het werk van de CWGC. De opbrengst gaat naar de liefdadigheidsinstelling van de CWGC, die wereldwijd educatieve projecten uitwerkt.
 
Praktisch
  • Fietstocht (16 km) langs de zuidelijke Ieperboog (regio Zillebeke).
  • Wandeltocht (4 km) door het centrum van Ieper.
  • Fotozoektochtkaart beschikbaar bij Menenstraat 46, 8900 Ieper.