Provincie West-Vlaanderen dankt duizenden vrijwilligers na zeer geslaagd 'Lichtfront'
17 October 2014 - Ploegsteert - Bron: Provincie West-Vlaanderen
Provincie West-Vlaanderen dankt duizenden vrijwilligers na zeer geslaagd 'Lichtfront'

De Provincie West-Vlaanderen kan terugblikken op een zeer geslaagd ‘Lichtfront’. Opvallend was de serene sfeer waarin dit grote herdenkingsevenement verliep. Apotheose was de bijdrage van kroonprinses Elisabeth die een mooie boodschap voor de jeugd en de vrede in de drie landstalen bracht.

Het goede verloop is te danken aan een jarenlange en intensieve voorbereiding door het provinciebestuur en vooral ook aan stiptheid en het indrukwekkende engagement van de 8.400 fakkeldragers en 1.600 vrijwilligers.

De vele reacties die de Provincie kreeg, onder andere op sociale media, waren unaniem lovend.

Het ‘Lichtfront’ scoort nationaal en internationaal

Naast de internationale jongeren die de start van het ‘Lichtfront’ gaven, namen ook vele buitenlanders deel. Zo schreven groepen groepen fakkeldragers uit Groot-Brittannië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Nederland enz. in. In totaal werden 21 verschillende nationaliteiten verzameld.
In totaal volgden 235 perslui het evenement ter plaatse. 160 Vlaamse journalisten, 20 Waalse en 55 buitenlandse journalisten (uit Frankrijk, Canada, Amerika, Australië, Groot-Brittannië, Noorwegen, Ierland, Denemarken, Nederland enz.).

Live-uitzending op Canvas en La Trois (RTBF)

Het evenement werd live uitgezonden worden op Canvas (VRT), van 19 uur tot 20u30 en werd gepresenteerd door Karl Vannieuwkerke. Coördinator van het In Flanders Fields Museum, Piet Chielens zorgde voor historische duiding. De uitzending werd eveneens live uitgezonden op La Trois (RTBF).

Verloop van het ‘Lichtfront’?

Op vrijdag 17 oktober, werd tijdens het ‘Lichtfront’, tussen 19 uur en 20u30, de frontlijn van eind 1914 in de Westhoek in vuur gezet.
Het ‘Lichtfront’ was het openingsevenement van GoneWest, het culturele programma van de Provincie West-Vlaanderen voor de herdenking van WOI.

Over een afstand van 84 km, van het strand in Nieuwpoort tot aan ‘The Memorial to the Missing’ in Ploegsteert, werd die frontlijn opgelicht door een mensenketting van 8.400 fakkeldragers. Om de 10 meter hield een participant een fakkel vast.

Heel wat politici en binnen- en buitenlandse gasten nemen deel: naast de provinciegouverneurs van West-Vlaanderen en Henegouwen en de deputatie van de Provincie West-Vlaanderen, heel wat vertegenwoordigers van de Vlaamse en federale regering, ambassadeurs en parlementairen. De Minister-Presidenten waren bij de start in Nieuwpoort, het Koningspaar en prinses Elisabeth sloten mee af in Ploegsteert.

Hoofdvuurplaatsen met vuurkunstwerken

Naast de frontlijn met fakkeldragers, werd op negen plaatsen speciale aandacht besteed aan historische passages uit de Eerste Wereldoorlog: deze werden gemarkeerd met grote vuurkunstwerken.

De negen historische locaties die met een speciaal vuurkunstwerk werden geaccentueerd waren:
  • Sluizencomplex ‘De Ganzenpoot’ en ‘Albert I-monument’ in Nieuwpoort
  • ‘IJzertoren’ in Diksmuide
  • site ‘Drie Grachten’ in Houthulst/Lo-Reninge
  • ‘Duitse Militaire Begraafplaats’ in Langemark-Poelkapelle
  • ‘Hill 60’ in Ieper
  • ‘Tyne Cot Cemetery’ in Zonnebeke
  • ‘Pool of Peace’ (Spanbroekmolenkrater) in Wijtschate/Heuvelland
  • veld achter ‘Vredespark’ (voetbalveld) in Mesen
  • ‘Memorial to the Missing’ in Ploegsteert
600.000 namen van slachtoffers werden geprojecteerd

Naast de duizenden fakkeldragers langs het parcours van 84 km en de artistieke vuurinstallaties op negen locaties werden tijdens ‘Lichtfront’ ook de 600.000 namen van slachtoffers geprojecteerd op het Albert I-monument in Nieuwpoort, de IJzertoren in Diksmuide en het Belfort in Ieper, van 19 tot 24 uur. Het ‘In Flanders Fields Museum’ uit Ieper verzamelt de 600.000 namen van burgers en militairen die het leven lieten in België door de oorlog.

De 100-jarige Anna Vuylsteke, van Diksmuide, startte de projectie van de namenlijst aan het Albert I-monument in Nieuwpoort. Ze deed dit door aan een hendel van het historische sluizencomplex te draaien.

De Provincie kon op de steun rekenen van de Vlaamse en federale overheid en werkte voor het ‘Lichtfront’ samen met de Commonwealth War Graves Commission, de Volksbund in België (Deutsche Kriegsgräberfürsorge), Westtoer, In Flanders Fields Museum, 4AD uit Diksmuide, Festival Dranouter en de steden/gemeenten Nieuwpoort, Diksmuide, Houthulst, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Zonnebeke, Heuvelland, Mesen en Ploegsteert. De vuurkunstwerken werden gebouwd door De Vuurmeesters uit Gent.
 
Meer info: www.gonewest.be