Herdenking 110 jaar eerste massale gasaanval tijdens WOI - Sint-Juliaan - 22/04/2025
Op dinsdag 22 april 2025 herdachten de stad Ieper en het lokaal bestuur Langemark-Poelkapelle samen de 110de verjaardag van het eerste massale gebruik van gas tijdens de Eerste Wereldoorlog. De plechtigheden herinnerden aan de dramatische gebeurtenissen van 22 april 1915, toen chloorgas voor het eerst op grote schaal werd ingezet als wapen van massavernietiging.

Het programma omvatte plechtigheden aan het Kruis der Verzoening in Steenstraete (16.30 uur) en aan het Brooding Soldier-monument in Langemark-Poelkapelle (17.30 uur). De dag werd afgesloten met een bijzondere uitvoering van de Last Post onder de Menenpoort in Ieper om 20.00 uur.
 
De Koninklijke Muziekkapel van de Marine verzorgde de muzikale omlijsting, en een eredetachement van Defensie was aanwezig.
 
Tal van prominente gasten onderstreepten het internationale karakter van deze herdenking, waaronder de ambassadeurs van Duitsland, Canada, en Ierland, de militaire attaché van Frankrijk en een delegatie van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) uit Den Haag.
 
Historische context

Op 22 april 1915, rond 17.00 uur, lieten Duitse troepen ongeveer 150 ton chloorgas los over niemandsland tussen Steenstraat en Schreiboom. De aanval trof vooral Franse eenheden van de 45ste Algerijnse en 87ste territoriale divisie, die volledig onbeschermd waren. Meer dan 1.200 soldaten stierven ter plaatse of kort daarna. Aan de flanken bevonden zich ook Canadese en Belgische troepen, waaronder het 1ste Grenadiersregiment.
 
Deze aanval betekende de start van de Tweede Slag om Ieper, die uiteindelijk meer dan 40.000 dodelijke slachtoffers eiste. Soldaten uit onder meer Frankrijk, Canada, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Algerije, Tunesië, India, Pakistan, Bangladesh, Nepal en België, evenals honderden burgers, verloren het leven. Het grootschalige gebruik van chemische wapens op het slagveld luidde een nieuw en angstaanjagend hoofdstuk in de oorlogsvoering in.
 
Samen herdenken, samen waarschuwen

Met deze gezamenlijke herdenking wilden Ieper en Langemark-Poelkapelle niet alleen de slachtoffers van deze gruwelijke aanval eren, maar ook een krachtig signaal geven tegen het gebruik van massavernietigingswapens en voor vrede en verzoening.
 
Katrien Desomer, burgemeester van Ieper: “We blijven deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis herdenken om de slachtoffers te eren en tegelijk te blijven waarschuwen voor de gruwel van oorlog en chemische wapens. Ieper blijft, samen met onze buurgemeenten, pleiten voor vrede als de enige weg vooruit.
 
Lieven Vanbelleghem, burgemeester van Langemark-Poelkapelle: “Ook voor Langemark-Poelkapelle is deze herdenking van groot belang. Het Brooding Soldier-monument op ons grondgebied herinnert aan de offers van Canadese soldaten tijdens de gasaanval. Door samen te herdenken, tonen we onze gedeelde inzet voor herinnering en verzoening.

Hieronder een aantal foto's van de plechtigheid in Sint-Juliaan.







Freddy Declerck was de ceremoniemeester van dienst.





Historische duiding door Robert Missinne.





Lied door de kinderen van de Vrije Basisschool Sint-Juliaan.







Duiding door een vertegenwoordiger van het Canadian Scottish Regiment.







De Last Post.



Neerleggen van bloemen.

























Boodschap door burgemeester Lieven Vanbellegehem.





De Exhortation in het Duits, Frans, Nederlands en Engels.













'Ich hatte einen Kameraden' op viool.









Tot slot de volksliederen van Canada en België.









Pagina aangemaakt door WO1.be / Greatwar.be.