Totaalspektakel De IJzer Vertelt
28 August 2024 - Diksmuide - Bron: Stad Diksmuide
De IJzer Vertelt is het slotspektakel van LANDSCAPES | Feel Flanders Fields. In de voorstelling gaan we van het frontlandschap van toen naar het vredevol herdenkingslandschap met zijn 'relicten of littekens' of - in het West-Vlaams - 'Liksems' van vandaag. 

Beide voorstellingen op 30 en 31 augustus 2024 zijn volledig uitverkocht, alle 1.000 zitplaatsen zijn twee dagen na elkaar volledig bezet. Op een klein deel van de brug en in het verlengde van de tribunes in de Bloemmolenkaai zijn nog een 150-tal gratis staanplaatsen. Voor die plaatsen geldt wie eerst komt, eerst maalt.
 
Topcast

Het verhaal wordt multimediaal gebracht door onder andere Wim Willaert, Wouter Deprez, Wim Opbrouck, Ruben Block, Hanne Roos, jeugdkoor Chorus, die Verdammte Spielerei …

Onze Diksmuidse IJzer vormt straks het decor van een multimediaal spektakel met woord en klank, beeld en verbeelding, kunst en poëzie, acts en sketches, doordenkend en speels, licht en geluid, projecties en soundscapes, passioneel en rationeel... een belevenis voor jong en oud met het voormalige oorlogslandschap als vredevol decor.
 
Medewerkers en acteurs

Enkele tientallen acteurs nemen straks deel aan de voorstelling, waarvan een 30-tal sprekende rollen, en een 50-tal figuranten. Meer details vind je in de programmafolder in bijlage.

Naast heel wat externe bedrijven die helpen bij de op- en afbouw, zijn ook een 4-tal medewerkers van de technische dienst continu aan het werk tijdens de opbouw deze week.
 
Verkeersmaatregelen

De Hoge Brug, het kruispunt Kaaskerkestraat/IJzerdijk en het jaagpad onder de brug zijn volledig afgesloten op donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 19 en 24 uur (enkel voetgangers tot 20.30 uur).

De IJzerdijk (richting Stuivekenskerke) wordt telkens al vanaf 18 uur afgesloten, en is ook op woensdag afgesloten aan de kant van de IJzertoren tot donderdagochtend (6 uur). Fietsers kunnen woensdagavond wel passeren.

In de IJzerdijk, Bloemmolenkaai en parking IJzertoren geldt op verschillende dagen een parkeerverbod.

Meer details over de hinder kan je nalezen op www.werkenaandiksmuide.be
 
Parkeren

Bezoekers komen best zoveel mogelijk te voet of met de fiets naar de voorstelling. Voor toeschouwers die met de auto vanuit de richting Kaaskerke/Pervijze komen werden zo’n 300 extra parkeerplaatsen gecreëerd bij Delva shopping, Atheneum Diksmuide (GO!-campus Kaaskerkestraat), Transport Lingier en YouBuild. De parking bij de IJzertoren is niet toegankelijk. Voor bezoekers die vanuit de richting van het stadscentrum komen wordt verwezen naar de randparkings, parkeerplaatsen in het stadscentrum en op industrieterrein Heernisse. Elke bezoeker ontving deze praktische info ook per mail.