Samen op stap tijdens de 51ste editie van de Vierdaagse van de IJzer
26 July 2024 - Mesen - Bron: Vierdaagse van de IJzer
Burgers, militairen, jong en oud, allen worden van harte uitgenodigd om van dinsdag 20 tot en met vrijdag 23 augustus 2024 samen de Vierdaagse van de IJzer te beleven. De internationale, meerdaagse wandeltocht georganiseerd door Defensie samen met de vijf partnersteden, Koksijde, Nieuwpoort, Diksmuide, Poperinge en Ieper gesteund door onze partners/sponsors, vindt traditiegetrouw plaats aan de Kust en in de Westhoek.

Openingsplechtigheid Oostduinkerke

Maandag 19 augustus, de dag vooraf aan het wandelevenement, wordt de officiële openingsplechtigheid op het Astridplein in Oostduinkerke-Bad ingeleid met demosprongen van het “Black Devils” parachutistenteam van de Belgische defensie. Bij gunstige weersomstandigheden kan je vanaf 14.00 uur terecht om het luchtspektakel te volgen. Om 17.30 uur volgt de officiële openingsrede door de militaire commandant van de provincie West-Vlaanderen in aanwezigheid van de burgemeester van de gemeente Koksijde en tal van genodigden.

Onder begeleiding van de Koninklijke muziekkapel van de luchtmacht zullen militaire detachementen, de lokale brandweer en de vaandeldragers van de vaderlandslievende verenigingen de plechtigheid bijwonen terwijl de IJslandvaarders en de Juttertjes de animatie op het plein verzorgen. Tenslotte zullen de garnaalvissers te paard, die aan de oorsprong liggen van de Vierdaagse, de prominenten begeleiden van de Zeedijk naar het monument van de gesneuvelden aan de Sint-Niklaaskerk in de Leopold-II laan voor een éérste herdenking van de slachtoffers van beide wereldoorlogen. De volgende ochtend, op dinsdag 20 augustus 2024, gaat de Vierdaagse echt van start met het startschot van de burgemeester.

Vier dagen wandelen, herdenken en beleven

Tijdens de Vierdaagse van de IJzer kan er vier dagen gewandeld worden in achtereenvolgens Koksijde-Nieuwpoort, Diksmuide, Poperinge en Ieper. Het parcours wordt jaarlijks hertekend en het belooft een pittige editie te worden met de nodige hoogtemeters. Geen zorgen voor diegenen die het liever wat rustiger aan doen: wandelaars bepalen zelf het aantal dagen en de afstanden die ze willen trotseren: 8, 16, 24 of 32 kilometer. Voor de G-sporters worden alternatieve routes voorzien. Wandelaars die veraf wonen, kunnen overnachten in het logementskamp in Oostduinkerke of Poperinge of kunnen terecht in het gebruikelijk aanbod van onze partnersteden. De organisatie voorziet bovendien in een transportservice tussen de vijf partnersteden wat zowel de duurzaamheid als de bereikbaarheid van het evenement ten goede komt.

Met 51 edities op de teller zijn we een gevestigde waarde en staan we garant voor kilometers wandelplezier. Net als voorgaande jaren wil het evenement zowel een sportieve uitdaging in een vriendschappelijke sfeer bieden aan burgers en militairen, alsook de gesneuvelden van de beide wereldoorlogen op een respectvolle manier herdenken. Daarnaast willen we de toeristische waarde van de regio in de kijker zetten.



De 51ste editie belooft opnieuw een unieke ervaring te worden, met volop aandacht voor beleving, animatie en schitterende wandelroutes, aldus directeur Jef Verstraete. Dag één biedt een tocht door de pittige zandduinen en strandstroken afgewisseld met de vlakke landelijke wegen en de Zeedijk van Koksijde en Nieuwpoort. Op dag twee starten we in Diksmuide, trekken we door het “Vrijbos” in Houthulst en ontdekken we de windmolens en de IJzer-Handzamevallei vanaf het grondgebied van de gemeente Kortemark. Dag drie heeft als hoogtepunt de beklimming van de “Mont des Cats” in Frankrijk en een doortocht via o.a. het Helleketelbos en de brouwerij St.-Bernardus. Op de laatste dag trekken we via de gemeente Heuvelland naar de kleinste stad van België, Mesen en ronden we af via het Provinciedomein de Palingbeek. Verder blijven we inzetten op waarheidsgetrouwe re-enactment, straatanimatie en stellen we ten zeerste de initiatieven op prijs die de lokale horeca en organisaties nemen om de wandelaars te verwelkomen. Tenslotte is het luchtspektakel van de “Black Devils” niet alleen te bewonderen tijdens de openingsplechtigheid, maar zijn zij ook tijdens de vier wandeldagen van de partij.

De afgelopen jaren konden we rekenen op een trouw deelnemersveld met als kers op de taart de wandelaars die onafgebroken alle 50 edities van de Vierdaagse hebben uitgewandeld. Dit jaar hopen we hen alle vijf opnieuw te mogen verwelkomen; ze zijn een toonbeeld van trouw aan de organisatie en daarvoor onze dank! Uiteraard zijn ook dit jaar de overige trouwe deelnemers van harte welkom en kijken we er enorm naar uit om nieuwe gezichten te ontdekken op onze tochten.

Zoals elk jaar zullen we er ook weer alles aan doen om tijdens de laatste wandeldag een mooi eerbetoon te brengen aan de gesneuvelden met de Last Post ceremonie om 15.30 uur aan de Menenpoort en dit met dank aan de stad Ieper, de Commonwealth War Graves Commission en de Last Post Association. Traditioneel sluiten de deelnemers af met een slotdéfile op de Grote Markt van Ieper.



Beste wandelvrienden we pogen verder te bouwen op de succeseditie van 2023 met uitdagende en geanimeerde wandeltochten en hopen op die manier opnieuw te kunnen rekenen op een talrijke opkomst van wandelaars en sympathisanten. Tot binnenkort!

Voor meer info en inschrijvingen kan je terecht op de website van de Vierdaagse van de IJzer www.vierdaagse.be. Ook inschrijvingen ter plaatse op de verschillende startlocaties blijven mogelijk.