Open kerkendagen in Wervik-Geluwe
28 May 2014 - Wervik - Bron: Stad Wervik
Al zeven jaar lang staat in België het eerste weekend van juni helemaal in het teken van ons religieus erfgoed. Dit jaar zetten zo’n 500 gebedshuizen op zaterdag 31 mei en zondag 1 juni hun deuren open voor het grote publiek. Met de organisatie van dit tweedaagse evenement wil de Stichting Open Kerken extra aantonen dat de gebedshuizen in België een gastvrij oord zijn, de moeite waard om beleefd te worden. De 65.000 bezoekers die men vorig jaar mocht ontvangen gaan hier alleszins mee akkoord.



Zo nemen ook de 4 parochiekerken in Wervik en Geluwe tijdens dat weekend deel aan de Open Kerkendagen.

Het thema is: “Herinneringen aan 14-18”.  

Onnodig te zeggen dat onze parochiekerken (althans deze van Sint-Medardus en Sint-Dionysius) in de eerste wereldoorlog een prominente rol hebben gespeeld. Ze waren immers door hun locatie, net achter de frontlijn gelegen, waardevol voor de Duitse bezetter.

Zo werd de Sint-Dionysiuskerk in Geluwe eind december 1914 o.a. gebruikt als lazaret door de 1e Garde-Brigade.

Maar ook de Heilig Hart kerk in Kruiseke heeft haar “oorlogsverleden”. Op zaterdagmorgen 17 oktober 1914 vertrekt een patrouille van de 12th Royal Lancers onder leiding van Lieutenant John Jack Eden vanuit Houthem richting Kruiseke. Ze worden aangevallen door de Duitsers en John Jack Eden sterft ter plaatse. Hij werd begraven aan de Klijtstraat. Na een tweede bezoek van zijn zuster aan Kruiseke na de oorlog wilde zij een kruis oprichten bij de kerk in Kruiseke. Maar… Kruiseke had geen kerk. Een Marjorie Eden beloofde aan pastoor Léonar Goethals uit Wervik een financiële schenking te geven voor de bouw van een kapel in Kruiseke. Op 25 januari 1928 werd de eerste steen gelegd.

De Sint-Medarduskerk werd sinds 1914 al gebruikt door Duitse militairen. De kerk werd o.a. gebruikt als Feldlazarett, maar ook voor kerkdiensten (zowel protestantse als katholieke!), kantonnement, stalling voor de paarden en concerten. In 1914 dienden de kerkstoelen om vuur te stoken opdat de soldaten zich zouden kunnen verwarmen.  

De grote toren diende als uitkijkpost om het front te bekijken en was dan ook het mikpunt van beschietingen. Uniek om te bezichtigen zijn de aantekeningen boven het noordportaal die er werden aangebracht door Duitse soldaten die er verbleven. Ook enkele brandramen herinneren aan diegenen die voor het vaderland overleden in WO I.

Meer dan de moeite waard om tijdens deze twee Open Kerkendagen dus even een bezoek te brengen aan deze kerken en hun ‘oorlogsgeschiedenis’.

Programma:
  • Sint-Medarduskerk
    • Zaterdag 31 mei
      • 13.30 – 14.30 uur:  Optreden van het Wervikse Gemengd Koor met liederen van oorlog en vrede.
      • 14 – 18 uur: Tentoonstelling over de “kerk in oorlog” en op regelmatige tijdstippen geleide bezoeken.
    • Zondag 1 juni: 13.30 – 18 uur: Tentoonstelling over de “kerk in oorlog” en op regelmatige tijdstippen geleide bezoeken.
  • Heilig Hartkerk
    • Zaterdag 31 mei en zondag 1 juni: 10 – 12 uur en 14 – 17 uur: Tentoonstelling over het ontstaan van de kerk en op regelmatige tijdstippen geleide bezoeken.
  • Sint-Dionysiuskerk
    • Zaterdag 31 mei en zondag 1 juni: Tentoonstelling over de “kerk in oorlog” en op regelmatige tijdstippen geleide bezoeken.
  • Sint-Jozefskerk
    • Zaterdag 31 mei en zondag 1 juni:  Open kerk gelegen op de frontweg van Kruiseke naar Wervik.
Ter gelegenheid van dit weekend werd door de Erfgoedcel van de stad Wervik een brochure opgesteld rond onze kerken en de herinneringen aan 14-18 die ze ons tonen. Het Open Kerkenweekend te Wervik is een samenwerking van de 4 kerkfabrieken, de parochies, de Stedelijke Oudheidkundige Commissie en de Erfgoedcel van de stad Wervik.

Vanzelfsprekend is de toegang overal gratis!!

Meer informatie kan worden bekomen op de website van Open Kerken www.openkerken.be. Vanaf volgende week liggen in het stadhuis te Wervik, alsook in de kerken brochures met een overzichtje van alle kerken die deelnemen aan Openkerkendag in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.