100 jaar geleden - op 29 september 2018 - bevrijdde de 36e Ulster Divisie noordwestelijk Geluwe.
Tijdens de gevechten op het totaal verwoeste Ter Hand legde Lance Corporal Ernest Seaman (2nd Battalion, Royal Inniskilling Fusiliers) helemaal alleen twee Duitse mitrailleursnesten het zwijgen op. Door deze actie - die hem het leven kostte - kon zijn compagnie die dag in deze sector het vooropgesteld doel bereiken.
Ernest Seaman kreeg postuum het Victoria Cross, de hoogte militaire onderscheiding.
Hij heef geen bekend graf. Om die reden staat zijn naam vermeld op het Tyne Cot Memorial (panel 70-72) in Passendale.
Op zaterdag 29 september 2018 werd in Ter Hand een gedenkplaat onthuld voor Ernest Seaman.
Toespraak door burgemeester Youro Casier van Wervik.
Historische duiding door Dirk Decuypere over de gevechten in september 1918.
In de vroege morgen van 29 september 1918, de tweede dag van het Bevrijdingsoffensief, zetten drie bataljons van de 36e (Ulster) Divisie, vanuit het reeds bevrijde Beselare hun opmars in, richting Terhand en D’Arke. Ze bleven - van hieruit gezien - rechts van de Oude Ieperstraat. Links van de Oude Ieperstraat rukte de 29e Divisie op, en over D’Arke moest de 9e Schotse Divisie Dadizele veroveren.
Het was het 2e Bataljon Inniskilling Fusiliers (800 man sterk) dat dit centrum van Terhand moest bevrijden, maar ze geraakten niet vooruit omdat er verscheidene Duitse mitrailleursnesten te zwaar bleven vuren. Tegenover dergelijk mitrailleursnest lag Lance Corporal Ernest Seaman in stelling. Tot óp het moment dat hij zich plots helemaal alleen en onder zwaar vijandelijk vuur - met zijn Lewis mitrailleur - naar voor werkte en het Duitse weerstandsnest het zwijgen oplegde. Nog dezelfde dag veroverde hij iets verder op dezelfde manier een tweede mitrailleursnest, maar werd onmiddellijk daarop gedood. Mede door zijn geslaagde dubbele aanval konden de Britten verder oprukken.
Officieel kreeg hij omwille van díe bijzondere actie het Victoria Cross, de hoogste Britse militaire onderscheiding, die zijn moeder – een gewone volksvrouw – uit de handen van Koning George V mocht ontvangen.
Toch kreeg hij die medaille ook omwille van zijn persoonlijkheid. Ernest Seaman was een lieve, zwijgzame, verre van atletische jongeman die in 1915 medisch afgekeurd werd voor het leger. De oorlog draaide al naar zijn laatste jaar toe als hij uiteindelijk – door een tekort aan manschappen na grote slachtpartijen als die van Passendale – toch op het front geraakte.
Bij het 2nd Battalion Inniskilling Fusiliers aanvaardde hij alle opdrachten, hoe gevaarlijk ook. Hij dwong vooral respect af omdat hij zich herhaaldelijk meldde om gewonde makkers terug te halen onder zwaar vijandelijk vuur.
Zijn lichaam werd nooit teruggevonden. Zijn naam staat daarom op het Tyne Cot Memorial, samen met de namen van 13 andere Fusiliers van de 36e Divisie die op dezelfde 29e september 1918 vermist geraakten tussen Terhand en de Arkemolen.
Ernest Seaman’s naam staat ook vermeld op gedenktekens aan de Somme en in Groot-Brittannië. Vandaag krijgt hij ook een blijvend zichtbaar aandenken op Terhand, de plaats waar hij 100 jaar geleden zijn leven gaf voor die duur bevochten vrijheid.
Een stuk uit een gedicht van
Francis Ledwigde.
Voordracht laatste strofe uit het gedicht “Soliliquy” van Francis Ledwidge (stierf op 31/07/1917 in Boezinge; diende bij het 1st Battalion Royal Inniskilling Fusiliers, dat op 29 september 1918 Terhand hielp bevrijden en dat ook in de dagen daarna betrokken was bij de zware gevechten tussen Vijfwegen en Kezelberg).
Toespraak door Chris Brooks, Parish Councillor of Scole, UK (de gemeente waar Ernest Seaman opgroeide).
Onthulling van het gedenkbord voor Lance Corporal Ernest Seaman VC, MM (door burgemeester Youro Casier en Gillian Blakesley, Parish Councillor of Scole, UK).
Daarna werden er bloemen neergelegd.
En werd de Last Post gespeeld.
De exhortation en kohima door Johan Durnez OAM.
Tot slot werden ook nog de nationale hymes gespeeld van Groot-Brittannië en België.
Initiatiefnemer Dirk Decuypere
Pagina aangemaakt door Westhoek.be / WO1.be - Greatwar.be.