aanbod basisonderwijs

Project Nooit meer Oorlog



Doorheen dit project voor het basisonderwijs, nemen drie getuigen je leerlingen mee doorheen het WOI-verhaal.

De kleuters leren Emma en Emiel aan de hand van een fotoverhaal kennen, waarna zij zich vooral op het thema ‘conflict’ focussen. De leerlingen van het lagere duiken in het dagboek van Jerome Seynhaeve, met de daarbij horende thema’s en uitbreidingen.

Als leerkracht krijg je niet alleen een lesdoel per onderdeel/getuigenis, maar ook concrete suggesties en een bezoektip om met je klas op stap te gaan, op hele diverse locaties, dit project is namelijk niet locatie gebonden.

Het project 'Nooit meer oorlog' kan je terugvinden op de website www.nooitmeeroorlog.be.

Wie hier meer wil over weten, mail gerust voor meer info!
 

Vredeskoffer

'Kleine Sam, vertel ons over de Grote Oorlog' is een verhalenproject om “de Grote Oorlog” vanuit een origineel standpunt te bekijken: dat van een hond. Sam is een jonge pup wanneer de oorlog onvermijdelijk dichterbij komt. Sam bekijkt de oorlog zoals een kind dat zou doen: hij begrijpt niet alles, maar voelt al wat gebeurt heel scherp aan en leeft intens mee.  De ‘Vredeskoffer’ is geschikt voor een brede doelgroep. In het basisonderwijs kan het gebruikt worden in de tweede en derde graad, maar het is ook bruikbaar in het buitengewoon lager onderwijs. Ook in de eerste graad van het secundair onderwijs (ASO, TSO, BSO, BuSO) kan deze koffer als element van herinneringeducatie ingeschakeld worden. 

De 2 koffers kunnen ontleend worden in het provinciehuis Boeverbos en het streekhuis Potyze. Meer info vind je hier.
 
 

Kinderen in bezet gebied

Bijna 100 jaar geleden brak de eerste Wereldoorlog uit. Heel wat mensen moesten vluchten en hadden honger.
Anderen raakten familieleden kwijt of kwamen om. Het was een moeilijke periode die zeker zijn sporen naliet.
Onder deze rubriek kun je getuigenissen lezen en wordt de oorlog en het dagelijkse leven verteld aan de hand van heel wat beeldmateriaal.
Oorlog vandaag wordt in deze site ook niet vergeten.

Surf naar Kinderen in bezet gebied om alles zelf te ontdekken!


Op www.erfgoedopschool.be kan je ook heel wat interessant materiaal ontdekken, voor zowel kleuter als lager onderwijs.
 

Leven en dood in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog

Meer dan honderd jaar geleden eindigde de Eerste Wereldoorlog, ook wel ‘Grote Oorlog’ genoemd. Hij luidde op bloedige wijze de 20ste eeuw in en zette eerst Europa en daarna de wereld in vuur en vlam. Ook al past deze oorlog nog 19de eeuwse tactieken toe, toch loopt hij met zijn technische vernieuwingen (pantservoertuigen, vliegtuigen, onderwateroorlog) al vooruit op de Tweede Wereldoorlog. Precies deze nieuwe technologieën zouden immers de loop van dit conflict op z’n kop zetten.

Klik hier voor het dossier van het War Heritage Instituut.