10 July 2018
- De Panne
- Bron: Gemeente De Panne
Oorlog is van alle tijden, en achter elke oorlog schuilt een andere. De herdenking van de Grote Oorlog, honderd jaar geleden, roept vragen op over het wezen van oorlog en vrede. Getuigenissen van slachtoffers over recente conflicten van over de hele wereld vertellen ons iets over onze eigen geschiedenis. Een boodschap van respect en tolerantie.
Deze documentaire van regisseur Kevin D'Heedene is het sluitstuk van een vijfjarig project waarin de herdenking van WOI in de Westhoek, geconfronteerd wordt met recente oorlogsgeschiedenis van over de hele wereld. De titel 'Einddagen der Mensheid' is ontleend aan het toneelstuk van Karl Kraus, waarin geschiedenis een collage is van kleine verhalen, interviews en citaten.
Het verhaal van WOI soldaat Lucien Degrijse zien we min of meer terugkeren in de getuigenissen van een Bosnische en Iranese veteraan. Eigen aan elke oorlog is verder steeds het verhaal van vluchtelingen, hier verwoord door Syrische getuigenissen.
Ook de getuigenis van moeders in oorlog die hun zoon in een oorlogsgebied verloren, is universeel. Het verhaal van Käthe Kollwitz is hetzelfde als van een Israëlische moeder uit Jerusalem, of een Palestijnse moeder uit Hebron.
De beschrijving van concentratiekampen uit de Tweede Wereldoorlog (Theresienstad) – doet besluiten dat er een tragische en historische continuïteit bestaat in alle oorlogen.
Naast deze persoonlijke getuigenissen worden filosofische overwegingen offscreen gebracht, die de universele boodschap brengen van oorlogsontwikkeling en oorlogslogica. Het gaat over chemische wapens, gas, artillerie en infanterie. En hoewel het gebruik en de ontwikkeling van wapens aan evolutie onderhevig is, blijft het leed van oorlogsslachtoffers nu of honderd jaar geleden, hetzelfde.
De persoonlijke verhalen van het individuele slachtoffer – als sprekende mens van dichtbij – toont niet alleen het leed. Tenslotte brengen de getuigen ons een boodschap. Ze leren de toeschouwer dat zij, vanuit hun leed, niet een boodschap van haat of geweld uitdragen. Ze moedigen ons aan tot tolerantie, respect en goede wil.
Met beelden en interviews uit o.a. Dresden, Theresienstadt (Terezin), Hebron, Jerusalem, Aleppo en de Westhoek.
Praktisch
- Maandag 16 juli 2018 om 20.00u
- Gemeentehuis, Zeelaan 21, De Panne
- € 3,00 (drankje inbegrepen)
- Tickets: Toerisme De Panne, Zeelaan 21, 058-42 18 18, toerisme@depanne.be
- Een organisatie in samenwerking met onder meer de provincie West-Vlaanderen en Gone West.
- Meer info en video trailer: www.einddagendermensheid.net