Drie Zuid-Afrikaanse scholen herdenken gesneuvelde landgenoten op Tyne Cot
18 September 2013
- Passendale
- Bron: Filip Debergh
Op 23 september 2011 werden op de terreinen van steenbakkerij Wienerberger de resten ontdekt van 3 gesneuvelde Zuid-Afrikaanse soldaten. De gevonden insignia toonden aan dat het ging om mannen van het SA Scottish, het 4de regiment van de 1ste Zuid-Afrikaanse infanteriebrigade. De mannen sneuvelden op 20 september 1917 tijdens de Derde Slag bij Ieper. Ze werden op 9 juli 2013 met militaire eer begraven op Tyne Cot.
Precies twee jaar na de ontgraving op 23 september om 11.40 u. houden leerlingen van 3 Zuid-Afrikaanse scholen op Tyne Cot een ingetogen plechtigheid en herdenken er naast de drie herbegraven soldaten ook alle Zuid-Afrikaanse soldaten die op Tyne Cot liggen. De 3 scholen Hoërskool Waterkloof en Centurion uit Pretoria en Hoërskool Strand uit Kaapstad hebben een uitwisselingsproject met respectievelijk het St.-Leocollege Brugge, de H.-Familie Ieper en de Burgerschool Roeselare.
De herdenking waarop leerlingen onder begeleiding van doedelzakmuziek persoonlijke verhalen zullen vertellen en de namen zullen citeren van de gesneuvelden op Tyne Cot, zal bijgewoond worden door militair attaché kolonel R. Fondse samen met andere leden van de Zuid-Afrikaanse ambassade en leden van de SA Legion. ’s Avonds gaan de leerlingen onder begeleiding van de drumband van de H. Familie in optocht naar de Menenpoort waar ze hulde brengen aan alle gesneuvelde Zuid-Afrikanen in de Ieperse regio.
Extra info
Op donderdag 20 september 1917 begon de tweede fase van de Derde Slag bij Ieper met een aanval door 11 divisies over een front van 9 kilometer met als belangrijkste objectief het Geluveld-plateau. Die ochtend om 5.40 u. lag in de buurt van Frezenberg (ten noorden van de spoorweg Ieper-Roeselare) de Zuid-Afrikaanse infanteriebrigade die deel uitmaakte van de 9de Schotse divisie. De vier regimenten bereikten hun objectief (even voorbij de huidige steenbakkerij Wienerberger) maar de tol was hoog : van de 2576 man werden er 1255 geregistreerd als gedood, vermist of gewond. Op bijna alle Zuid-Afrikaanse grafstenen rond Ieper en Zonnebeke staat dan ook de datum 20 september 1917.