08 October 2001
- Stuivekenskerke
- Bron: Het Nieuwsblad
STUIVEKENSKERKE - Graaf Henri d'Oultremont heeft de gedenkzuil in Tervaete ter ere van zijn grootvader majoor graaf d'Oultremont vernieuwd. Deze gedenkzuil staat er zo'n zeventig jaar. Door gebrek aan onderhoud waren er scheuren en barsten in de arduinen bekleding. Deze hoge gedenkzuil is door gouverneur Paul Breyne officieel in ere hersteld.
,,Op donderdag 22 oktober 1914 forceerden de Duitsers een aanval op het middenfront in Schoorbakke en in Tervaete. De vijand had een succesvolle overtocht over de IJzer tot stand gebracht via het installeren van een mobiele brug. Zo betraden de Duitsers het grondgebied achter de IJzer. Graaf d'Oultremont zette met zijn manschappen de Belgische tegenaanval in. Uiteindelijk sneuvelden zeer veel soldaten en ook graaf d'Oultremont liet het leven. Kolonel Lefébure nam het leidersschap over'', aldus stadsarchivaris Chris Vandewalle.
,,De vraag rijst of d'Oultremont en zijn vele manschappen sneuvelden als gevolg van de onenigheid met kolonel Lefébure. De persoonlijke meningsverschillen tussen de katholieke d'Oultremont - die meer aanleunde bij de soldaten - en de liberale Lefébure - die meer de kaart van de officieren trok - waren tot in het heetst van de strijd voelbaar. Zou het dan toch waar zijn dat het grote aantal slachtoffers het gevolg is van een Belgische onenigheid in plaats van de Duitse aanval? Volgens mij liepen de Belgische soldaten rechtstreeks de dood in. De kritische vraag is of de ruzie in de plaatselijke legerleiding daarvan de oorzaak is'', vraagt Chris Vandewalle zich af.
,,Een ander verhaal is dat graaf d'Oultremont met zijn zwaard ten strijde trok aan het IJzerfront. Niets is minder waar. Hij had zijn zwaard gebroken in Werchter en gebruikte aan het IJzerfront een bezemstok. Dit staat beschreven in twee getuigenissen. Op een schilderij in de kazerne in Brussel is graaf d'Oultremont te zien met een bezemstok. De verhalen van graaf d'Oultremont en de gebeurtenissen in Pervijze en Stuivekenskerke moeten tot hun juiste proporties herleid worden'', besluit Chris Vandewalle. (KRV)