- flashmob als statement tegen chemische wapens
- 250 kinderen uit Langemark-Poelkapelle veroverdn Ieperse Grote Markt
- precies 100 jaar na eerste grootschalige aanval met chloorgas
- creatie : choreograaf Quan Bui Ngoc – Les Ballets C de la B (Alain Platel)
250 kinderen uit Langemark-Poelkapelle, waar 100 jaar geleden voor het eerst in de geschiedenis massaal chemische wapens werden ingezet, herdachten dat feit met een verrassende flashmob. Op woensdag 22 april 2015 namen ze bij verrassing de Grote Markt van Ieper dansend in. In een creatie van de Vietnamese choreograaf Quan Bui Ngoc brachten ze een boodschap van hoop en vrede.
Vier jaar lang, van 2014 tot 2018, staan in de basisscholen van Langemark-Poelkapelle vredesprojecten hoog op de agenda. Er worden vredeskoffers gemaakt, er staan vredeswekkers op de speelplaats, er komen schoolfeesten in het teken van vrede. Maar een hoogtepunt werd zeker de flashmob die 250 leerlingen uit de 4de, 5de en 6de leerjaren op 22 april uitvoerden op de Grote Markt in Ieper. Aanleiding was de 100ste verjaardag van de eerste gasaanval. Die vond immers plaats op het grondgebied van Langemark-Poelkapelle.
Alain Platel
Met het idee van een flashmob klopte initiatiefnemer Vredeswakes Langemark 2014-18 aan bij peter Alain Platel (Les Ballets C de la B). De wereldberoemde choreograaf is ook een overtuigd pacifist. Hij was meteen enthousiast en nodigde één van zijn topdansers – zelf ook choreograaf – Quan Bui Ngoc uit om een act uit te werken rond de herdenking van de gasaanval. Quan werd twee jaar na de oorlog in Vietnam geboren. Als kind heeft hij de nasleep ervan aan den lijve ondervonden.
Voor het flashmob-project liet hij zich omringen door tien Vlaamse dansers van de Gentse compagnie TALK om een actie met ‘het volk van de toekomst’ - 250 schoolkinderen uit Langemark-Poelkapelle - uit te voeren. Quan zocht met de kinderen en de dansers naar een groepsbeweging waarbij er referenties zijn naar het verleden: die zijn zichtbaar in kleine theatrale en dansante acties, een loopparcours, kleurbommen en een emotioneel lied. Maar terzelfdertijd is er de lijn van de toekomst en de hoop – de droom van een wereld zonder (chemische) wapens. Die lijn werd extra in de verf gezet doordat jonge kinderen - symbool van onschuld - de flashmob uitvoeren.
Van de flashmob wordt een kortfilm gemaakt die onder meer via YouTube massaal zal verspreid worden. Het project kadert in het herdenkingsprogramma Gone West van de provincie West-Vlaanderen en is mee mogelijk gemaakt door CO7, Dynamo 3, het gemeentebestuur Langemark-Poelkapelle en Les Ballets C de la B.
Meer info:
www.vredeswakes.be |
www.lesballetscdela.be |
www.3art3company.com
Enkele foto's:
Bekijk hier het filmpje van de volledige flashmob.
Pagina aangemaakt door Westhoek.be / WO1.be - Greatwar.be.