Avant-Premières TV-reeks 'In Vlaamse Velden' - Diksmuide - 08/01/2014
De Provincie West-Vlaandere en Eén gaven een avant-première voor figuranten en medewerkers van de TV-reeks ‘In Vlaamse Velden’ in CC Kruispunt, Maria Doolaeghestraat 2b in Diksmuide.

Als dank voor hun medewerking kregen ze aflevering 1 en 6 van de 10 delen te zien. Het commentaar na de voorstelling was een en al lovend en dit moet een geweldig succes worden.

IMG_9758

Op vrijdag 27 december, dinsdag 7 en woensdag 8 januari 2014 organiseerde de Provincie West-Vlaanderen op drie locaties (in Roeselare, Ieper en Diksmuide) avant-premières van de eerste en zesde aflevering van 'In Vlaamse Velden', de fictiereeks die vanaf zondag 12 januari op Eén zal te zien zijn.

De serie wordt ondersteund door het provinciebestuur en gaat over het gezin Boesman dat tijdens de Eerste Wereldoorlog probeert te overleven. De cast bestaat ondermeer uit Barbara Sarafian, Wim Opbrouck, Lize Feryn, Wietse Tanghe en Matthieu Sys

Met het verleden van West-Vlaanderen in het achterhoofd wil het provinciebestuur de herdenking van de Eerste Wereldoorlog hoog op de agenda zetten. Om de herinnering aan die Groote Oorlog levend te houden, engageerde ze zich, om samen met Eén, een fictiereeks te maken.

De Provincie verleende haar volle steun en medewerking aan ‘In Vlaamse Velden’, zowel door een financiële bijdrage van vierhonderdduizend euro als door materiële steun ter waarde van één miljoen euro. De Provincie coördineerde ook, samen met het productiehuis Menuet, het werven en selecteren van figuranten voor de reeks.

Het verhaal

De reeks, die vanaf januari 2014 op Eén wordt uitgezonden, vertelt het verhaal van het gezin Boesman dat probeert te overleven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Met de historische gebeurtenissen op de achtergrond schetst ‘In Vlaamse velden’ het wel en wee van een naïef meisje, Marie, dat in de oorlogsjaren uitgroeit tot een volwassen vrouw. De oorlog trekt haar familie letterlijk en figuurlijk uit elkaar en haalt in iedereen het slechtste en het beste naar boven. Vier jaar later komt de familie, of wat ervan overblijft, opnieuw samen. Vier jaar gruwel heeft hun kijk op de wereld en op zichzelf definitief veranderd.

Opnames op diverse locaties in West-Vlaanderen

In het najaar van 2012 en in de periode maart tot mei 2013 vonden opnames op diverse locaties in West-Vlaanderen plaats. De eerste blok opnames (najaar 2012) vond plaats in de streek van Roeselare, onder andere in het stadskasteel Rodenbach-Mergaert.
In 2013 werd gefilmd op de site van de oude Suikerfabriek in Veurne (loopgravenscènes), langs de Handzamevaart in Diksmuide, aan het Albert I-monument in Nieuwpoort, op het domein van de Lovie in Poperinge, in de boomgaard van een oude hoeve in Ardooie (scènes veldhospitaal), op het domein ‘Hof Ter Heyde’ in Vladslo en op het strand van Oostduinkerke.

Figurantenproject

De Provincie coördineerde, samen met het productiehuis Menuet, het figurantenproject voor de reeks. Op die manier wilde ze de bevolking betrekken bij de opnames. Het is immers in hun dagelijkse omgeving dat een wereldconflict woedde en hun familieverhaal geschreven werd. Ze zijn en blijven dan ook de eerste ambassadeurs voor de vele bezoekers in de regio. In totaal konden er ruim 1.000 figuranten deelnemen, van jongeren die zich niet lieten afschrikken door de modder van de slagvelden tot allerlei mensen die tijdens de oorlog het straatbeeld kleurden.

Provincie werkt ook aan cultuur- en evenementenprogramma en ontsluiting infrastructuur

Naast de reeks ‘In Vlaamse Velden’ werkt de Provincie West-Vlaanderen in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog ook aan de ontwikkeling van het cultuur- en evenementenprogramma GoneWest.

Maar ook de infrastructurele ontsluiting van de erfgoedsites staat hoog op de agenda met een aantal strategische projecten als topprioriteit, zoals de vernieuwing van het In Flanders Fields Museum en de ontsluiting van de Belforttoren in Ieper, de bouw van een interpretatiecentrum bij de begraafplaats Lijssenthoek in Poperinge, de internationale ontsluiting van het monumentale en landschappelijke erfgoed van de Slag van Passendale door de gemeente Zonnebeke, de actualisering van het IJzertorenmuseum en de IJzertorensite in Diksmuide en de bouw van een bezoekerscentrum aan de Ganzenpoot in Nieuwpoort.

IMG_9759

IMG_9760

De theaterzaal was goed gevuld met de genodigde figuranten en medewerkers aan de TV-reeks 'in Vlaamse Velden'.

IMG_9761

Karl Vandenberghe van TV Focus-WTV nam de verwelkoming en voorstelling van het programma voor zijn rekening.

IMG_9763

Toelichting bij de herdenking van De Groote Oorlog werd ons gebracht door Guido Decorte van de Provincie West-Vlaanderen. De provincie West-Vlaanderen deed ook een belangrijke duit in het zakje tot financiering van dit ambitieus project, naast uiteraard de steun van de gemeenten waar filmscènes werden opgenomen en nog anderen.

IMG_9764

Een van de hoofdrolspeelsters Lize Feryn (in de TV-reeks : Marie) las voor uit haar dagboek en werd daarna geinterviewd door Karl Vandenberghe.

IMG_9765

IMG_9770

Lize Feryn in 't midden van fans en figuranten.

IMG_9771

Hier nog enkele foto's van bij de filmset aan de Handzamevaart te Esen

IMG_9772

IMG_9773

IMG_9774

IMG_9775

Hieronder een beeld van het Veldhospitaal in Ardooie.

IMG_9776

Wie nog meer wil weten over dit project kan nog ondermeer naar volgende websites surfen: Pagina aangemaakt door Albert Ommey.