Op zaterdagnamiddag 29 september 2012 nodigden de auteurs, het In Flanders Fields Museum en Uitgeverij Hannibal het publiek uit op de boekvoorstelling van "Het droommuseum van Dre, een tocht door de Eerste Wereldoorlog".
De voorstelling had plaats in de Koninklijke Zaal van de Lakenhallen.
Verwelkoming door Piet Chielens, cördinator van het In Flanders Fields Museum.
Het publiek
Gelegenheidstoespraak door Brecht Demeulenaere, directeur CANON Cultuurcel (Vlaams ministerie onderwijs). Hij verwees naar zijn eigen jeugd en de vele fietstochten die hij samen met zijn grootvader had gemaakt. Op die manier had hij zijn streek leren kennen en ook kennis gemaakt met de Eerste Wereldoorlog.
Wouter Sinnaeve, educatief medewerker van het museum, gaf toelcihting bij het tot stand komen van het boek: "In het vroegere In Flanders Fields Museum hadden we "De Kijkkast voor Kobe" uitgewerkt voor kinderen die het museum bezochten. Nu hebben we dit omgevormd tot "Het Droommuseum van Dre. We stipelden ook de fietstochten uit in de regio en trokken er zelf met de fiets op uit."
En uiteraard ook creatieve duizendpoot Wim Chielens, de auteur van het boek: "In het musem heb je 11 thema's. Het boek volgt precies diezelfde thema's en dit in identiek dezelfde volgorde. Als het in het museum dus over uniformen gaat, dan is dat ook zo in het boek. We hebben telkens gewerkt met voorwerpen uit het museum die werden gefotografeerd en die verbonden werden met 1 van de 11 thema's."
Aan elk thema is ook een fietstocht door de Westhoek gekoppeld. Het boek gaat dus veel ruimer dan alleen de muren van het museum.
Hier is hij dan: Dre, de jongen die zijn naam mocht geven voor de titel van het boek. (nvdr.: Dre is het zoontje van Wouter Sinnaeve).
Philippe Deheehger, hoofd van de dienst Vrede en Ontwikkeling van de stad Ieper, gaf daarna toelichting over de link met de Vredesprijs van de stad Ieper: "We hebben intussen 4 edities van de Ieperse Vredesprijs achter de rug of in totaal 20 genomineerden. We hebben uit deze 20 genomineerden er 11 geselecteerd en leggen op die manier de link met de 11 thema's in het boek."
Op het scherm zie je een van de stukken uit het boek.
Gautier Platteau van Uitgeverij Hannibal was bijzonder verheugd dat hij het boek kon uitgeven.
Overhandiging van het eerste exemplaar aan Dre.
Daarna kon het boek aangekocht worden.
En was het tijd voor de receptie.
En de auteurs signeerden ook hun boek.
Leerkrachten van het 4e, 5e en 6e leerjaar kregen nog een extraatje!
‘Het Droommuseum van Dre’ wordt ook als dagprogramma aangeboden. Na een bezoek aan het museum, al dan niet met workshop, kunnen klasgroepen afzakken naar de Kinderbrouwerij op het Reningelstplein in Reningelst waar Wim Chielens een vervolg breit aan Dre z’n verhaal met een muzikale vertelling rond kinderen in oorlog. Na de boekvoorstelling gaf Wim, in de Kinderbrouwerij, een preview van dit gebeuren.
We zakten mee af naar Reningelst voor enkele foto's.
Wim Chielens was hier vergezeld van zijn dochter Trui.
Ook Dre was erbij.
Daarna trokken we naar de
Britse begraafplaats gelegen aan de kerk.
De accordeon van Wim
Er werd toelichting gegeven bij de betekenis van de oorlog in Reningelst.
En er werden ook enkele liedjes gezongen.
"From his loving wife and
children also our family"
Daarna ging het naar de burgerlijke begraafplaats rondom de kerk.
Gedenkplaat voor de kinderen Julienne, Charles en Maurice Bulteel die in 1916 omkwamen.
Het monument voor de burgerlijke en militaire slachtoffers van Reningelst.
Ook hier staan de kinderen Bulteel vermeld.
Dan ging het opnieuw richting Kinderbrouwerij voor de rest van de preview.
Het boek is verkrijgbaar in de museumshop van het In Flanders Fields Museum te Ieper.
Pagina aangemaakt door Westhoek.be.