Herdenking Nieuw-Zeeland - Mesen - 12/10/2024
Op zaterdag 12 oktober ging een herdenkingsplechtigheid door ter gelegenheid van 100 jaar sinds de onthulling van het Nieuw-Zeelandse slagveldmonument in Mesen en Passendale.

New Zealand Battlefield Memorials

In 1919 startte de Nieuw-Zeelandse regering met het bouwen van monumenten nabij de slagvelden waar Nieuw-Zeelanders hadden gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze monumenten herdenken de inspanningen van de New Zealand Expeditionary Force en de New Zealand Division. Sinds 1924 staan twee gelijkaardige herdenkingszuilen in Passendale en Mesen.

Ter ere van de eeuwverjaardag van deze monumenten werden twee nieuwe informatiepanelen onthuld, ontworpen door de New Zealand Pilgrimage Trust in nauwe samenwerking met de Nieuw-Zeelandse ambassade, Commonwealth War Graves Commission, stad Mesen en gemeente Zonnebeke.

Bij de inhuldiging van de monumenten in augustus 1924 beloofden de toenmalige burgemeesters van Mesen en Passendale om deze plaatsen te blijven eren. Op zaterdag 12 oktober 2024 vernieuwden huidige burgemeesters Sandy Evrard (stad Mesen) en Ingrid Vandepitte (gemeente Zonnebeke) deze gelofte vernieuwen. Een symbolische, maar vooral krachtige boodschap die toekomstige generaties in staat stelt om het verhaal van deze monumenten na 100 jaar te kunnen blijven vertellen.

Hieronder een anatal foto's van de plechtigheid in Mesen in het New Zealand Memorial Park (Nieuw Zeelandersstraat).

12 oktober - historische achtergrond

Op 12 oktober 2024 was het 107 jaar geleden sinds Nieuw-Zeeland deelnam aan de Slag bij Passendale. Op 12 oktober 1917 zette de Nieuw-Zeelandse divisie de aanval in om de Belle-Vue uitloper te veroveren. Het resultaat was bedroevend: 2.700 verliezen, waaronder 845 gesneuvelden in minder dan vier uur tijd. Die dag staat dan ook voor eeuwig geboekt als de meest tragische dag in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland.  



Verwelkoming van H.E. Simon Draper, New Zealand Ambassador bij de EU en de NAVO door burgemeester Sandy Evrard







Toespraak door Ambassadeur Simon Draper wiens grootvader vocht in Noord-Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. 







Bloemenhulde



















De Ode of Remembrance in Maori en Engels.





Last Post







De volksliederen van Nieuw-Zeeland en België.



Onthulling van het nieuwe informatiepaneel.


















  Pagina aangemaakt door WO1.be / Greatwar.be.