Naar aanleiding van de herdenking van de 100ste verjaardag van de vlucht van het Sint-Stanislascollege van Poperinge naar het kasteel van Martragny in Normandië, koos het huidige Sint-Janscollege de thematiek van het Vluchten & Thuiskomen als centraal jaarthema voor dit schooljaar. Na het bijzonder gewaardeerde vertelconcert van de Koninklijke Sint-Stanislasspeelschaar waarbij het vluchtverhaal in episodes verteld werd in afwisseling met muziekstukken, was één van de volgende activiteiten die hiervoor georganiseerd wordt… de Staptocht naar Martragny.
Op donderdag 4 april bij het belteken van 8u.25 vertrok een delegatie van vier leerlingen en drie leerkrachten te voet naar Martragny. Deze zeven stappers probeerden symbolisch in 10 dagen tijd de 300km te overbruggen die Poperinge scheiden van Martragny. Onderweg werd er geslapen bij gastgezinnen.
Op het einde van de eerste dag werd de schooldelegatie officieel ontvangen in het Collège Saint-Jacques van Hazebrouck. Leerkracht Jean-Michel Saus gaf er een woordje historische uitleg over de band die bestond tussen beide colleges tijdens de Eerste Wereldoorlog.
De voorlaatste dag, vrijdag 12 april, was er een herdenkingsplechtigheid om 16u.00 op het Cimetière Nord-Est van Caen, waar 44 Belgische soldaten begraven liggen. Na het bereiken van het kasteel van Martragny als einddoel op zaterdag 13 april namen de leerlingen en leerkrachten actief deel aan de herdenkingsplechtigheid in Villiers-le-Sec.
Precies 100 jaar na datum waren de collegeleerlingen terug op het kasteel van Martragny. Dit keer niet op de vlucht, maar uit erkentelijkheid. Vanuit de oudstrijdersbond kregen de leerlingen de authentieke vlag mee van de Poperingse oudstrijders om hen op de plechtigheid te vertegenwoordigen. Stad Poperinge stuurde een aantal relatiegeschenken mee met de jongeren zodat zij behalve hun school ook Stad Poperinge vertegenwoordigden op de plechtigheid, want… één van de overleden soldaten die herdacht zal worden is Joseph Faes uit Watou.
Enkele foto's van het vertrek op donderdag 4 april 2019.
Pagina aangemaakt door Westhoek.be / WO1.be - Greatwar.be.