Technische beschrijving :
Links een man (vader) bewegingsloos rechtop zittend met de armen over elkaar tegen het lichaam gedrukt, de jas strak rond het lichaam getrokken. Het gelaat heeft een sterk gesloten uitdrukking, met diepliggende ogen, de mondhoeken naar beneden getrokken.
De vrouw (moeder) rechts van hem, gehuld in een lang kleed, haar sjaal strak aangetrokken, de armen eveneens tegen het lichaam gedrukt, zit helemaal voorovergebogen met neergeslagen ogen.
Alles uitgevoerd in hardsteen.
De beeldengroep 'Het treurende ouderpaar' werd ontworpen door de Duitse beeldhouwster Käthe Kollwitz voor haar gesneuvelde zoon Peter.
Op 23 juli 1932 plaatste zij deze beelden samen met enkele vrienden op de Duitse begraafplaats van het Roggeveld waar haar zoon begraven lag. Zij heeft meerdere jaren gewerkt aan de juiste uitbeelding van deze droeve gebeurtenis. In 1956 werd de begraafplaats van het Roggeveld ontruimd en de lichamen werden overgebracht naar de Duitse militaire begraafplaats van Vladslo. In Vladslo werden de beelden naast elkaar, achteraan op de begraafplaats opgesteld. Ze zijn gericht naar de grafsteen van hun zoon, maar tegelijk ook naar alle andere slachtoffers van de oorlog. Op die manier worden deze beelden niet alleen door wat ze uitdrukken, maar ook door hun opstelling verheven tot een algemeen symbool van diepe droefheid en een aanklacht tegen de wreedheid van de oorlog.
(Bron : JABOBS M., "Zij, die vielen als helden", Brugge, 1996, 2 delen - Uitgave Provincie West-Vlaanderen)