Het In Flanders Fields Museum zoekt eigenaar van verloren brief op Tyne Cot Cemetery
23 August 2024 - Ieper - Bron: IFFM
Een Britse toerist heeft een originele brief uit de Eerste Wereldoorlog gevonden op Tyne Cot Cemetery. Het document kan echter niet aan een specifiek graf op de begraafplaats worden gekoppeld. Vermoedelijk is het verloren door een familie tijdens een bezoek aan de Westhoek. Het In Flanders Fields Museum, gevestigd in de Ieperse Lakenhallen, heeft een oproep gelanceerd om de eigenaar te vinden.

Gevonden brief

Op 11 juli vond Britt-Marie Beard uit Taddington (Groot-Brittannië) een originele brief op Tyne Cot Cemetery. Deze werd op 9 mei 1918 geschreven door luitenant C.E. Prebble en is gericht aan de vrouw van soldaat S. Webb met het bericht dat haar man vermist is sinds 24 april: “It grieves me greatly to have to inform you that your husband Pte. Webb is reported missing from the 24th April. I am very much afraid that I cannot give you any definite information as to what happened to him, it is possible that he was wounded and taken prisoner.”

In Flanders Fields Museum zoekt eigenaar
 
Nadat Britt-Marie Beard de eigenaar niet op de begraafplaats kon vinden, bracht ze de brief naar het In Flanders Fields Museum. Onderzoek door het museumteam wijst uit dat luitenant C.E. Prebble sneuvelde op 8 augustus 1918 in Halloy-lès-Pernois (Frankrijk). Het regiment waartoe beiden behoorden, heeft wel gestreden in de regio. Vermoedelijk is de brief verloren gegaan tijdens een battlefield trip in de Westhoek. Het museum lanceert nu een oproep om de eigenaar terug te vinden.
 
Annick Vandenbilcke, wetenschappelijk medewerker van het In Flanders Fields Museum, ging ermee aan de slag: "Documenten zoals deze hebben een sterke emotionele betekenis voor nabestaanden. We denken dat iemand deze brief mist. Tevens willen wij en ook Britt-Marie, meer te weten komen over private Webb. We vragen ons af of er een link met deze regio is?”
 
De eigenaar wordt verzocht contact op te nemen met het In Flanders Fields Museum via kenniscentrum@ieper.be.
  
Het gevonden document - © In Flanders Fields Museum