Open Monumentendag 2024 in Zonnebeke
22 July 2024 - Zonnebeke - Bron: Gemeente Zonnebeke
Op 8 september 2024 neemt ook Zonnebeke je mee ‘En Route’ langs haar rijk funeraire erfgoed.

Zonnebeekse begraafplaats

Ontdek de rijke grafarchitectuur en funeraire symboliek op de Zonnebeekse begraafplaats tijdens een rondleiding. Hierin verneem je de geschiedenis van het vooroorlogse kerkhof en de evolutie naar de huidige begraafplaats. Hierbij weerspiegelen de herinrichting en de uitbreiding de nieuwe visie op begraaf- en bezinningstuinen.
  • Locatie: Roeselarestraat, Zonnebeke
  • De rondleiding start om 10 uur.
  • Inschrijven via cultuur@zonnebeke.be.
Heldencrypte op de Zonnebeekse begraafplaats



Op de begraafplaats bevindt zich de crypte met 14 oorlogsgesneuvelden en één onafhankelijkheidsstrijder uit 1830. De gemeentelijke crypte werd in 1921 ingericht en is uitzonderlijk in Vlaanderen. Architect Alex Demeyere en wetenschappelijk medewerker Evy Van de Voorde lichten deze oorlogsgesneuvelden uitgebreid toe. Niet alleen de biografische gegevens en de historiek van de crypte worden toegelicht. Ook wordt een tipje van de sluier gelicht over de geplande restauratiewerken aan de crypte.
  • Locatie: Roeselarestraat, Zonnebeke
  • De rondleidingen vinden doorlopend plaats van 14 tot 17 uur, om het half uur.
  • Inschrijven via cultuur@zonnebeke.be.
Duitse commandobunker in Zandvoorde

Voor de duur van deze restauratie- en opwaarderingswerken van de crypte worden de kisten tijdelijk ondergebracht in één van de zes kamers van de Duitse commandobunker in Zandvoorde. Daar zijn de bewaaromstandigheden, zoals temperatuur en luchtvochtigheid, nagenoeg dezelfde als in de crypte.



Ook bij deze Duitse bunker geeft een gids toelichting. Die is namelijk één van de grootste resterende bunkers uit de Westhoek. De bunker werd gebouwd in 1916 door de Armierungsbataillone. In 1918 lag die achter de Duitse gevechtslinies. De gemeente Zonnebeke zorgt sinds 1987 voor de ontsluiting van dit stukje erfgoed.
  • Locatie: afspraak op de hoek van de Gaverstraat en de Komenstraat, 8980 Zandvoorde
  • De rondleidingen vinden doorlopend plaats van 14 tot 17 uur, om het half uur.
  • Inschrijven via cultuur@zonnebeke.be.
Pop-up tentoonstelling persoonlijke bezittingen

Tenslotte ontdek je in een pop-up-tentoonstelling in het onthaal van het Passchendaele Museum enkele persoonlijke bezittingen van de gesneuvelden uit de Zonnebeekse crypte.

Locatie: Passchendaele Museum, Berten Pilstraat 5A, Zonnebeke
De tentoonstelling is vrij toegankelijk en doorlopend open van 10 tot 17 uur.

Meer info over het aanbod in de regio op Open Monumentendag?  openmonumentendag.be