01 November 2023
- Diksmuide
- Bron: Westtoer
Dicht(er) bij de Groote Oorlog: een unieke samenwerking tussen Howest en LANDSCAPES | Feel Flanders Fields
Het provinciebedrijf Westtoer en Howest hebben in Kortrijk het nieuw project ‘Dicht(er) bij de Groote Oorlog’ voorgesteld. Het initiatief kadert binnen het WO I themajaar LANDSCAPES | Feel Flanders Fields. Met het project verschijnen in het voorjaar tientallen teksten uit de Eerste Wereldoorlog op de twintig picknickbanken van Westtoer in de Westhoek. De derdejaarsstudenten Industrieel Productontwerpen onderzoeken op welke manier deze teksten innovatief en duurzaam worden aangebracht. De opleiding Industrieel Productontwerpen van Howest behoort tot de beste designopleidingen ter wereld.
‘Dicht(er) bij de Groote Oorlog’ wil twintig reflectieplekken creëren in het landschap van de Westhoek en Westkust. Het historische researchteam (In Flanders Fields Museum, Museum aan de IJzer, Commonwealth War Graves Commission en Memorial Museum Passendaele 1917) leverde tal van teksten aan, waarbij de relatie tussen geschiedenis en de specifieke plek duidelijk is.
In samenwerking met literair curator Roderix Six zijn twintig tekst geselecteerd van bekende en onbekende dichters, schrijvers en journalisten.
Roderik Six: Het was zeer aangrijpend om in die oude oorlogsteksten te duiken. Zeer leerrijk ook om zo'n variatie aan stemmen te ontdekken; van militaire verslaggeving tot weeklagende ouders, telkens wordt de waanzin van de oorlog in een paar regels duidelijk. Zeker nu is het belangrijk om de gruwel van dergelijk wereldgeweld te blijven herinneren - de hoop op vrede is, helaas, van alle tijden.
De teksten worden aangebracht op de picknickbanken van Westtoer, ééntje in iedere Westhoek- en Westkustgemeente. De derdejaarsstudenten Industrieel Productontwerpen van Howest onderzoeken van september tot november 2023 hoe deze teksten op een innovatieve en duurzame manier op de picknickbanken kunnen aangebracht worden. Uiteindelijk zal één van de ontwerpen in het voorjaar van 2024 verschijnen op alle picknickbanken, van Alveringem tot Zonnebeke.
Een win-winverhaal
Het initiatief brengt het historische verhaal terug naar de plek van ontstaan. Hierdoor worden fietsers en wandelaars uitgenodigd om stil te staan bij wat er zich meer dan 100 jaar geleden in de Westhoek allemaal heeft afgespeeld. Dankzij de betrokkenheid van Howest, en de inzet van jonge ontwerpers, wordt dit een project met meerdere lagen.
Yani Vandenbranden, docent Industrial Product Design: ‘Howest luistert en anticipeert naar de noden van de maatschappij en probeert een antwoord te bieden via directe en concrete samenwerkingen binnen het werkveld. Deze vraag vanuit Westtoer stimuleert de studenten om met hun kennis innovatieprocessen naar de praktijk te brengen. Het is voor onze studenten een mooie kans dat één van hun ontwerpen in het voorjaar van 2024 in de hele Westhoek zichtbaar zal zijn.’
Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: ‘Dankzij deze samenwerking betrekken we jongeren op een diepgaande manier in het verhaal van de Eerste Wereldoorlog. Wij laten hen bepalen hoe een stukje van het herdenkingslandschap er in de toekomst uit zal zien. De samenwerking met Howest, hun expertise rond productontwerp en innovatie, zorgt voor een inhoudelijke meerwaarde binnen het themajaar LANDSCAPES | Feel Flanders Fields. Op het einde van de rit zullen kleine reflectieplekken in de volledige Westhoek en Westkust jong én oud doen stilstaan bij het verhaal van de Groote Oorlog.’
Herdenkingslandschap in de Westhoek
Het WO I-themajaar L
ANDSCAPES | Feel Flanders Fields bundelt 25 WO I-herdenkingsprojecten. LANDSCAPES belicht het herdenkingslandschap van de Westhoek, de talloze begraafplaatsen, kraters, bunkers & monumenten die velden en dorpen tekenen. Een hele reeks sites behoren sedert kort ook tot UNESCO Werelderfgoed.
Dit herdenkingslandschap blijft evolueren. Met de actie ’50.000 bloemen voor Flanders Fields’ wordt in het najaar van 2023 ingezet op de biodiversiteit van de Westhoek. Met ‘Dicht(er) bij de Groote Oorlog’ kunnen jongeren op een duurzame en innovatie manier hun bijdrage leveren aan het herdenkingslandschap en ontstaan twintig nieuwe reflectieplekken voor bewoner en bezoeker.