Tijdens de laatste zaterdagnamiddag van de paasvakantie, 18 april 2015, keerde Veurne terug in de tijd met het evenement Historisch Veurne.
Dit jaar keerden ze zo'n 100 jaar terug voor de editie '1914-1918, de Groote Oorlog'. Veurne en zijn directe omgeving vormen het laatste stukje vrije België. Koning Albert installeert er zijn hoofdkwartier waardoor Veurne nu hoofdstad wordt van het onbezette België. Op iets meer dan 10 km van het front gaat het dagelijkse leven hier gewoon door, maar de oorlog is nooit ver af!
Theaterwandelingen, levende geschiedenis, muzikaal entertainment, ... je kon het allemaal beleven vanaf 13u30!
Wat stond er op het programma?
1. Theaterwandelingen door de stad
Je kon meestappen tijdens de theaterwandelingen doorheen de stad en terecht komen in het Veurne van de Groote Oorlog. Je maakte kennis met diverse personages en hun boeiende verhalen. Een belevenis voor zowel jong als oud!
2. Levende Geschiedenis
Je kon kennis maken met de Belgische soldaten van de Groote Oorlog. Hun kostuums, hun wapens, hun wagens, ... de levende geschiedenisgroep 'De Patrouilleurs' verschaften u graag de nodige uitleg en verrasten u graag met een smaakvol tussendoortje! Ook in het Bisschoppelijk College (Abdijstraat), dat 100 jaar geleden als Belgian Field Hospital dienst deed, kon je terecht voor Levende Geschiedenis.
3. Echoes from the Trenches
Onder het motto "nooit meer oorlog" dompelde Wouter Droesbeke ons onder in een emotioneel bad van angst, frustraties, nutteloos geweld, verlies, pijn ... en een beetje hoop!!! Oorlogspoëzie op muziek.
4. Muzikaal WOI-entertainment
Muziek was voor vele soldaten een manier om het dagelijks leed aan het front te vergeten. Vele liedjes zagen dan ook in deze periode hun eerste levenslicht.
- 15u00: Oorlogsverhalen en liederen gebracht door "Westlandlopers"
- 16u30: Oorlogsliederen gebracht door "Veurns Vocaal Ensemble"
- 18u00: Opwarming voor Taptoe door "Red Hackle Pipe Band & Highland Dancers"
5. Belevingscentrum 'Vrij Vaderland, leven achter het front'
In het prachtige Stad- en Landhuis kon je het belevingscentrum 'Vrij Vaderland' bezoeken. Je ontdekte er het leven achter het front met thema's als verzorging, onderwijs, rechtspraak, ... .
De dag wordt afgesloten met Veurne TAPTOE.
De collega van de Krant van West-Vlaanderen.
Volle terrassen.
Levende geschiedenis op de Appelmarkt.
Info over de Belgische eenheden tijdens de oorlog.
Wouter Droesbeke in het Spaans paviljoen.
Het Veurns Vocaal Ensemble op de markt.
Hendrik Geeraert en Karel Cogge hebben anno 2015 hun eigen bier.
Tijd voor de theaterwandeling.
Koning Albert ontvangt Hendrik Geeraert.
Info over de beroemde fotograaf Honoré Ruyssen die een apotheek had op de markt en die heel veel foto's nam in Veurne tijdens de oorlog.
Naar het College
De gedenkplaat voor de gesneuvelde leerlingen van het College.
Pagina aangemaakt door Westhoek.be / WO1.be - Greatwar.be.