Tentoonstelling
In de Koninklijke zaal van het In Flanders Fields Museum is tot en met 26 augustus 2018 de nieuwe tijdelijke tentoonstelling "Sporen van Oorlog. De Archeologie van de Eerste Wereldoorlog" te bezoeken.
Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog was het landschap langs de frontlijn omgevormd tot een grote woestenij. Na de oorlog kwam de bevolking terug en wachtte hen de enorme uitdaging om de regio opnieuw op te bouwen en bewoonbaar te maken. Op dat moment werden de sporen van de oorlog weggevaagd en werden ze een deel van het archeologische bodemarchief. Overal in de Westhoek sluimeren in de bodem, nauwelijks dertig centimeter diep en onzichtbaar voor het blote oog, de archeologische resten van de oorlog.
De tentoonstelling toont voor het eerst de resultaten, vondsten en inzichten van meer dan 150 kleine en grote opgravingen die het afgelopen decennium in de Westhoek plaatsvonden: van amateuropgravingen aan het begin van de 21ste eeuw tot grootschalige archeologische opgravingen zoals tijdens de aanleg van de Fluxys gasleiding. Dit archeologische project was vorig jaar te volgen op Eén in de reeks Onder Vlaamse Velden.
Talrijke spectaculaire bodemvondsten komen aan bod die aangetroffen werden in militaire kampen en hospitalen achter het front en de slagvelden aan het IJzerfront en de Ieperboog. Objecten uit de loopgraven tonen het dagelijkse leven aan het front. De materiële relicten van de stellingenoorlog en het verhaal van gesneuvelde soldaten, waarvan de lichamen geborgen werden, komen aan bod.
De absolute blikvangers van deze tentoonstelling zijn de skeletten van een paard en een muildier, een Britse en Duitse originele loopgraaf, een ondergrondse tunnel en de persoonlijke objecten van zes Duitse gesneuvelden die in een massagraf werden begraven en onlangs bij toeval aan het licht kwamen.
Vandaag zijn de laatste menselijke getuigen van de oorlog verdwenen, wat ons nog rest is het landschap. Hoewel de oppervlaktesporen in de naoorlogse jaren werden uitgewist en je de frontlinies van toen niet langer kan aflezen in het landschap, zijn er nog heel wat sporen van de oorlog bewaard. Met geavanceerde technieken uit de digitale gereedschapskist van archeologen worden deze lagen zichtbaar gemaakt. Vandaar dat de museale opstelling doorspekt is met multimedia (films van archeologische ontdekkingen, innovatieve 3d modellen van archeologische sites, etc).
De tentoonstelling loopt van
17 februari 2018 tot 26 augustus 2018.
Sporen van oorlog is een initiatief van het In Flanders Fields Museum, Universiteit Gent en CO
7 met medewerking van het Agentschap Onroerend Erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Ruben Willaert bvba, Groep Monument, Ack & Bracke bvba en Gate bvba. De tentoonstelling werd ontworpen door TOTEMS.
- Voor het eerst een overzicht van meer dan 15 jaar archeologische opgravingen in de Westhoek
- Meer dan 200 unieke objecten uit archeologische opgravingen
- Blikvangers: dierenskeletten, authentieke loopgraven en een Duitse tunnel
- Talrijke persoonlijke objecten brengen leven en dood aan het front tot bij de bezoeker
- Archeologische objecten illustreren het dagelijkse leven in de loopgraven
- Heel wat uitrustingstukken
- Doorspekt met filmfragmenten en 3d modellen van opgravingen
- Unieke dronebeelden onthullen voor het eerst de sporen van de oorlog in het landschap
- Interactieve opstellingen
- State of the art archeologische onderzoeksmethodes toegankelijk gemaakt aan de hand van interactieve opstellingen
- Rijk geïllustreerd publieksboek verzorgd en mooi uitgegeven door Hannibal Uitgeverij
Boek
Naar aanleiding van de tentoonstelling wordt bij Hannibal Uitgeverij het gelijknamige boek ‘Sporen van Oorlog. Archeologie van de Eerste Wereldoorlog’ uitgegeven. Dit prachtig vormgegeven boek, het eerste in zijn soort, brengt inzichten en resultaten van ruim tien jaar archeologie van de Eerste Wereldoorlog in België samen. In heldere tekstbijdragen wordt ingegaan op talrijke spectaculaire bodemvondsten die het resultaat zijn van meer dan 150 opgravingen in de frontregio. De rol van het landschap als laatste getuige van de oorlog wordt op een frisse manier belicht. Deze materiële overblijfselen uit militaire kampen, hospitalen en loopgraven tonen het dagelijkse leven aan het front en vertellen ook het persoonlijke verhaal van gesneuvelde soldaten en paarden. Rijk geïllustreerd met archiefmateriaal, foto’s van opgegraven objecten en verduidelijkende overzichtskaarten die werden samengesteld dankzij de nieuwste technieken in de luchtfotografie.
Samenstellers
- Birger Stichelbaut (Centrum historische en Archeologische Luchtfotografie - UGENT)
- Piet Chielens (IFFM)
- Jan Decorte (CO7)
- en Annick Vandenbilcke (IFFM)
Deze tentoonstelling is een initiatief van het In Flanders Fields Museum, UGent en CO
7 in samenwerking met talrijke publieke en private partners.
Enkele foto's genomen tijdens de persvoorstelling op vrijdag 16 februari 2018.
Toelichting door Piet Chielens.
Skeletten van een paard en een muildier.
Birger Stichelbaut
De auteurs van het boek.
Pagina aangemaakt door In Flanders Fields Museum / Foto's: Filip Van Loo.