Viering Chinees Nieuwjaar
vrijdag 27 januari 2017 vanaf 19 uur
Restaurant New Dynasty, Casselstraat 1, 8970 Poperinge
Zoals sommigen onder ons wellicht weten is het in 2017 precies 100 jaar geleden dat de eerste koelies arriveerden in Poperinge en de Westhoek. 'Koelies' (door de lokale bevolking ook 'Tjings' genoemd) waren Chinese arbeiders die door de Britten werden gevraagd om hier tijdens de Eerste Wereldoorlog logistiek werk te verrichten tijdens en ook na de oorlog aan en achter het front. Tussen 1916 en 1917 traden meer dan 90.000 Chinese arbeiders in dienst van de Britten.
In 2017 zal WO I-cel in samenwerking met Stad Poperinge een speciaal programma uitwerken, maar de Heemkring wil via een drietal activiteiten ook zijn steentje bij te dragen aan dat herinneringsmoment.
Het Chinese Nieuwjaar is het belangrijkste van alle traditionele Chinese vieringen. De datum van het Chinese Nieuwjaar wordt bepaald door de maankalender en niet de Gregoriaanse kalender. In 2017 begint het Chinese Nieuwjaar op 28 januari. Volgens de Chinese jaartelling begint dan het jaar 4714.
Ieder Chinees jaar is gekoppeld aan de Chinese dierenriem. Elk jaar geldt als het jaar van een van die dieren. In 2017 is het het jaar van de Haan.
Op de dagen voor de nieuwjaarsviering kopen de mensen cadeaus, versieringen, speciaal eten en nieuwe kleren. Het huis wordt op oudejaarsavond ('chuxi') grondig schoon gemaakt en versierd met uit papier gesneden spreuken en twee rijmende versregels die geluk, welvaart en een lang leven uitdrukken.
Nieuwjaar is vooral een familiefeest. Hoe ver de mensen ook van huis zijn, ze doen hun uiterste best om Nieuwjaar te vieren. En dat was 100 jaar geleden ook het geval bij de koelies in Poperinge. Het is een groot gezellig feest, niet alleen thuis met de familie maar ook op straat. Er wordt veel gegeten en gedronken, er worden cadeaus rond gedeeld, ingepakt in rood papier, en uiteraard is er veel en hard vuurwerk, trekken de draken rond, wordt op stelten gelopen, ....
De Heemkring Aan de Schreve bekommert zich al jaren niet alleen over de lokale folklore, maar door zijn vele buitenlandse reizen ook met de folklore in alle uithoeken van de wereld. Daarom organiseerden ze als eerste herdenkingsmoment aan de koelies van 1917een heus Chinees Nieuwjaarsfeest, beter gezegd : Oudejaarsavond in New Dynasty te Poperinge.
Ter herdenking van de tienduizenden Chinezen (Koelies of Tjings) die 100 jaar geleden ook hier in Poperinge Nieuwjaar vierden.
Voorzitter Willy Tillie haalt zijn beste Chinees boven en legt het verloop van de avond uit.
Met 57 deelnemers zat het restaurant afgeladen vol.
Ivan Top vertoont een prachtige montage over de koelies in de Westhoek.
Na een lekker voorgerecht…
Kwamen Chinese meisjes ons opvrolijken met traditionele liedjes.
Tijdens Nieuwjaar wordt steeds geld rondgedeeld… en we keken op geen cent…
Sarah kwam ons vertellen over haar geboortestreek.
Als ongetrouwd … en mooi meisje wordt ze ieder jaar waardevoller.
Daar komt het hoofdgerecht.
Daar hangt iets in de lucht : een Poperingenaar heeft een koelie gezien!
De Poperingenaar laat zich lijmen met vals geld.
Tijdens het Chinese Nieuwjaar worden heel wat geschenken uitgedeeld.
Gezien het nieuwe jaar in het teken staat van de haan past het dan ook dat twee Dehaenes een uniek cadeau krijgen.
Wat komt er daar op ons af?
Daar is hij! Eddy Wally met zijn Sinese song 'Pai Peej'.
Het meisje is gelukkig dat ze nog niet naar bed moet.
Waarom staan er nu pandabeertjes op de kalender? Het moet toch een haan zijn!
China wenst alle Poperingenaars een gelukkig nieuwjaar en een onvergetelijk koeliejaar.
Pagina aangemaakt door Willy Tillie.