Henry Nicholas werd in 1891 geboren in Lincoln, ten zuiden van Christchurch - Nieuw-Zeeland. Hij had drie broers en vier zussen. Net als zijn vader leerde hij het beroep van timmerman, terwijl hij ook toetrad tot de nieuw gevormde territoriale strijdkrachten. In Christchurch genoot Nicholas vooral bekendheid als amateur-bokser. Begin februari 1916 nam hij voltijds dienst om uiteindelijk in september ingedeeld te worden bij het 1st Battalion Canterbury Regiment.
Na de Slag van Passendale bezetten de Nieuw-Zeelanders de sector voor het Polygoonbos. Eind november 1917 werden ze kortstondig verschoven naar de iets meer zuidelijk gelegen hoogte van het verdwenen Polderhoekkasteel. Op 3 december greep daar andermaal een aanval plaats, die bijna onmogelijk gemaakt werd door hevig Duits mitrailleurvuur vanuit een bunker op de rechterflank. Nicholas besloot die te bestormen onder dekking van zijn Lewis Gun-sectie. Hij drong de Duitse bunker binnen, schoot de aanvoerder dood en kon de rest van de bemanning overmeesteren. Ook na het einde van de aanval bleef Nicholas nog in de weer voor het aanvoeren van munitie en dit onder aanhoudend Duits mitrailleurvuur. Op 11 januari 1918 publiceerde de London Gazette dat Nicholas voor zijn actie het Victoria Cross kreeg, de hoogste Britse onderscheiding.
In juni 1918 werd hij tot Sergeant bevorderd en in oktober 1918 kreeg hij nog de Military Medal voor een nieuwe daad van moed. Hij kwam echter op 23 oktober 1918 om het leven tijdens de gevechten bij Le Quesnoy en ligt thans begraven op Vertigneul Churchyard.
In maart 2007 kreeg hij een standbeeld in het centrum van Christchurch met onder zijn voeten enkele ingemetselde stenen van het Polderhoekkasteel. Er werd een boek over hem geschreven en in mei 2008 kwamen voor het eerst enkele familieleden op bezoek. Op 14 september krijgt hij nu eindelijk ook in Vlaanderen een gedenkteken met zicht op de hoogte waar de actie van 3 december 1917 zich afspeelde. Het monument kwam er door een samenwerking tussen de Nieuw-Zeelandse ambassade in Brussel, de New Zealand Defence Section in London en de Gemeente Zonnebeke.