12 February 2022
- Ieper
- Bron: Stad Ieper
Op vrijdag 11 februari 2022 stelde het In Flanders Fields Museum haar jaarprogramma 2022 voor aan de pers. Bijzondere aandacht ging naar de opening van de tentoonstelling ‘
Vermist aan het Front. Graven naar Namen’.
Deze expo illustreert hoe archeologie vermiste soldaten hun gezicht en identiteit teruggeeft. Verder werd de grote, thematische tentoonstelling ‘
Voor de Beschaving. De Eerste Wereldoorlog in het Midden-Oosten. 1914-1923' aangekondigd. Ook de dossiertentoonstellingen, de artist in residence en de culturele programmatie van het museum kwamen aan bod.
Graven naar namen: archeologie geeft vermiste soldaten identiteit terug
Opgeslokt door de modder liggen onder Vlaamse velden nog stoffelijke resten van tienduizenden vermisten. Dankzij archeologisch en historisch onderzoek krijgen sommigen vandaag hun naam, hun gezicht, hun identiteit terug. Arnout Hauben maakte met slagveldarcheoloog Simon Verdegem een film voor de expo en een campagnefilmpje dat op de persconferentie online ging.
“
De mannen vrezen de dood niet meer, wij hebben vrede gesloten met de gedachte aan onze eigen ondergang. Een veel zwaardere last is de angst om vergeten te worden op vreemde bodem.” (Uit een brief van een Duitse officier, 1917)
Dimitry Soenen, schepen van Musea: "Met de grote, thematische tentoonstelling ‘Voor de Beschaving’. De Eerste Wereldoorlog in het Midden-Oosten. 1914-1923, overstijgt het In Flanders Fields Museum voor de eerste keer de geografische grenzen van de Eerste Wereldoorlog aan het Westelijk Front."
De Eerste Wereldoorlog in het Midden-Oosten
Behalve in Europa brak in 1914 ook in het Midden-Oosten de oorlog uit. Het toenmalige regime van Jong-Turken koos de zijde van Duitsland en behoorde in 1918 dus tot het verliezende kamp. Het Osmaanse Rijk viel uiteen en de grenzen werden hertekend volgens de belangen van Groot-Brittannië en Frankrijk. De Israëlisch-Palestijnse kwestie, de spanningen tussen Turkije en Armenië of het lot van de Koerden: wie de huidige gevoeligheden en machtsverhoudingen in het Midden-Oosten beter wil begrijpen, krijgt door deze expo inzicht in hun oorsprong in oorlogstijd.
Stephen Lodewyck, directeur van het In Flanders Fields Museum: "Bezoekers worden door gastvrouw Layla El-Dekmak in een audioguide doorheen het parcours geloodst. Later worden aan de expo een publicatie, een internationale conferentie en een educatief programma over deze thematiek gekoppeld. De expo zal vanaf 12 maart in de Koninklijke Zaal van het museum te bezoeken zijn."
Artist in residence en culturele programmatie
De Indiase kunstenaar Baptist Coelho is de artist in residence van dit jaar. Zijn installatie zal te zien zijn vanaf 1 juli. De artistieke reflectie van een kunstenaar uit het Oosten betekent een waardevolle aanvulling bij het thema van de thematische tentoonstelling.
Het culturele programma wordt op 24 februari 2022 afgetrapt met de boekvoorstelling ‘Het land tussen de talen. Reportages uit België’. In deze bundel zijn Stefan Zweigs fascinerende reportages en portretten van Oostende, Brugge, Luik, Leuven, Antwerpen en Ieper bijeengebracht en prachtig vertaald door Els Snick en mooi geïllustreerd door Koen Broucke. Het nawoord is verzorgd door Piet Chielens. Doorheen het jaar worden nog verschillende andere initiatieven gepland.
Muziek en oorlog
‘Muziek en oorlog’ plaatst muziekinstrumenten uit de Eerste Wereldoorlog - al dan niet zelf gefabriceerd - in de kijker. Sporen van muziek in persoonlijke dagboekjes, de rijke verzameling partituren en historische foto’s uit de collectie van het museum, krijgen een plaats in de dossiertentoonstellingskast.
Feuilles de Poilus
Met het vallen van het blad op 21 september 2022, geeft het museum aandacht aan bladeren uit de Eerste Wereldoorlog. Gedroogde bladeren die door Franse soldaten met naalden tot zeer delicate kunstwerkjes omgetoverd werden. Door hun kwetsbaarheid gaat het om zeldzame loopgravenkunst, maar dankzij een Franse privéverzamelaar kan het museum een ruime selectie presenteren.
Vooruitzichten bezoekersaantallen in 2022
In 2021 ontving het In Flanders Fields Museum 91.669 bezoekers. Dat zijn er ruim 55% meer dan in 2020 en daarmee overtreft het de bezoekersaantallen van heel wat andere grote Vlaamse musea.
In 2022 wordt gemikt op een verdere stijging van het aantal bezoekers. De verwachtingen zijn in elk geval optimistischer dan in 2021. Boekingen van Vlaamse en Nederlandse scholen lopen al vlot binnen voor de tweede helft van maart. De eerste reservaties van Britse scholen werden ook al geregistreerd.
Het volledige programma kan je steeds raadplegen op
https://www.inflandersfields.be/nl/programma