Rik Ryon schenkt koffieservies aan stadsbestuur Diksmuide
05 June 2021
- Diksmuide
- Bron: Stad Diksmuide
Het stadsbestuur mocht onlangs een niet-alledaagse schenking ontvangen: een 10-delig koffieservies uit de periode 1900-1914. Het servies belandde niet in de keukenkast naast de andere koffietassen, maar wel in de stadscollectie van de Verhalenkelder. De familie Ryon noemde het doorheen de jaren “Metjes servies”. Het werd oorspronkelijk gemaakt voor de Diksmuidse Koninklijke Handbooggilde Sint-Sebastiaan.
Rik Ryon uit Proven in Poperinge had het koffieservies sinds eind 1914 in bewaring bij zijn familie en besloot het te schenken aan het stadsbestuur van Diksmuide. Zijn familie droeg meer dan honderd jaar zorg voor dit uniek stuk Diksmuids erfgoed. “Mochten de kopjes kunnen spreken, ze zouden ons een boeiend verhaal kunnen vertellen”, geeft erfgoedschepen Katleen Winne mee.
Kijken mag, aankomen niet
De overlevering wil dat een Diksmuidse familie dit servies – op de vlucht voor het oorlogsgeweld richting Frankrijk - in veilige bewaring gaf aan de grootouders van Rik Ryon. Het servies vond zijn plaats in een kast op de hoeve van Gaston Mahieu en Irma Dequeker op de Oosthoek in Roesbrugge waar het familiaal werd gekoesterd. “Als kind mochten we ernaar kijken maar niet aankomen”, weet Rik te vertellen. “Het ging over naar mijn moeder en kwam ten slotte bij mij terecht. Zelf wil ik niet dat dit servies opnieuw in een kast verdwijnt. Deze unieke stukken hebben recht op een nieuwe toekomst. Het was mijn intentie dat dit servies ook terug moest vanwaar het 100 jaar geleden vandaan kwam: de stad Diksmuide. Ook het verhaal dat eraan vasthangt moet bewaard en doorgegeven worden. Wie deze Diksmuidse familie was, weten we echter niet meer. Ze zijn het ook na de oorlog nooit komen ophalen”, besluit Rik.
Niet zomaar een koffieservies
Het servies is vervaardigd uit wit porselein en bestaat uit zeven kopjes met onderbordjes, een koffie- en melkkan en een suikerpot. Zowel de kopjes, de koffie- en suikerpot en de melkkan dragen een gouden versiering van bloemmotieven en het opschrift ‘Sebastiaen – Dixmude’.
Servies voor de Diksmuidse Koninklijke Handbooggilde Sint-Sebastiaan
Het servies draagt geen merktekens van de vervaardiger, waardoor we niet kunnen achterhalen wie het maakte. Wel staat vast dat dit koffieservies werd gemaakt in opdracht voor de Diksmuidse Koninklijke Handbooggilde Sint-Sebastiaan. Het was toen gebruikelijk dat koffieserviezen onder andere als huwelijkscadeau werden gegeven. Een mooie en traditionele attentie van de handbooggilde aan één van haar leden in het begin van de 20e eeuw.
Uniek vooroorlogs erfgoed
Schuttersgilden hebben een traditie om porseleinen prijsborden te laten maken die men gebruikte als een herinnering of een trofee na een schieting. Het stadsarchief heeft enkele prijsborden (periode 1920-1970) in haar collectie. Daarnaast werden ook serviezen gegeven bij één of andere gelegenheid. Dit koffieservies is hiervan een voorbeeld. “Dit is uniek vooroorlogs erfgoed met een verhaal dat we moeten koesteren en zal haar plaats vinden in de verhalenkelder van het stadhuis. Het maakt de link tussen het heden en het vooroorlogs verleden op een menselijke wijze tastbaar”, aldus een tevreden stadsarchivaris Chris Vandewalle.
Kom het servies bewonderen
Wie het ‘Metjes servies’ met eigen ogen wil komen bewonderen is welkom in de Verhalenkelder van het stadhuis. Deze unieke schenking werd ingepast in de tentoonstelling over de Wederopbouw van Diksmuide. Je bereikt de kelder via de dienst toerisme, elke dag van 9.30 uur tot 17 uur.