03 January 2019
- Ieper
- Bron: Stad Ieper
De Ieperse Musea kijken terug op een bewogen en bevlogen legislatuur.
De periode 2013-2018 kan uniek genoemd worden in de geschiedenis van de Ieperse musea. Mede omwille van de herdenking van en de aandacht voor de Groote Oorlog die 100 jaar geleden onze regio en ons land teisterde heeft het In Flanders Fields Museum een bewogen legislatuur achter de rug.
In deze periode ontving het IFFM maar liefst 1.736.758 bezoekers. Het absolute topjaar was 2014 met 483.741 bezoekers, maar ook 2013 met 294.579 en 2015 met 284.688 waren heel uitzonderlijk. In het voorbije jaar 2018 mocht het museum zich verheugen in 246.541 bezoekers, wat het vierde hoogste aantal is in het 20-jarig bestaan van het IFFM en ruim 25.000 meer dan in 2017.
Niettegenstaande de relatief kleine ploeg medewerkers presteerde het IFFM het om de afgelopen 6 jaar 30 tentoonstellingen op te zetten, waarvan 13 dossiertentoonstellingen. In deze legislatuur hadden er ook heel wat boekvoorstellingen en diverse lezingen rond het thema WO I plaats. Verder waren er ook diverse internationale wetenschappelijke conferenties en colloquia.
Heel wat instellingen en instanties, heel wat VVIP benadrukten in deze legislatuur met hun bezoek het belang van de werking van het museum. De EU-top met de 28 staatshoofden en regeringsleiders is ondertussen legendarisch, maar ook veel andere instellingen zoals het OPCW, de UNO, de NAVO, ….. vonden hun weg naar Ieper en naar het In Flanders Fields Museum. Naast Koning Filip en Koningin Mathilde deden ook heel wat gekroonde hoofden het museum aan, zoals o.m. Prins William en Prinses Kate in de zomer van 2017.
Ook infrastructureel kende het IFFM een hele evolutie met de installatie van 3 instappunten/bezoekerscentra op de Ieperboog en met een spiksplinternieuw en zeer degelijk museaal depot. Daarnaast mogen we ook de installatie van de herdenkingsbomen over de hele lengte van de frontlijn en het grote herdenkingsconcert ‘A Symphonie of Trees’ in de Sint-Maartenskathedraal niet vergeten.
Dankzij de hoge bezoekersaantallen konden ook de financiën van het museum op peil gehouden worden. Niettegenstaande heel belangrijke en noodzakelijke investeringen in de isolatie van de museumramen en in de uitbreiding van de kantoor- en IT-infrastructuur in het Kenniscentrum bleven de financiële middelen op peil.
Naast dit indrukwekkend palmares van het IFFM, mogen we enkele andere hoogtepunten niet vergeten. Na een lange periode van ingrijpende restauratie opende het Merghelynck Museum opnieuw de deuren voor het grote publiek. Net voor de opening trok de tentoonstelling ‘Kleur & Elegantie’ rond Edouard Vermeulen en modehuis Natan bijzonder veel volk.
Tenslotte is de opening van het Yper Museum in zomer van 2018 een mijlpaal in deze legislatuur. Het Yper Museum is een compilatie van het vroegere Stedelijk Museum, het Onderwijsmuseum en het Museum Belle Godshuis. Het brengt op een plausibele wijze het verhaal van 11 eeuwen Ieperse geschiedenis. Ook dit nieuwe museum en zijn publiekswerking worden zeer gesmaakt. Het museum is nu zes maanden open en mocht reeds 15.539 bezoekers ontvangen.
De Lakenhallen, het wereldwijd bekende icoon van onze stad kan nu met de huisvesting van de beide musea zijn eeuwenoude rol als ontmoetingsplaats voor mensen uit eigen stad, uit eigen regio en wereldwijd ten volle opnemen.