Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek
31 May 2017
- Ieper
- Bron: Westtoer
Westtoer en zeven gemeenten uit de Westhoek presenteren zes nieuwe tentoonstellingen. Dit uniek initiatief opent precies 100 jaar na de beruchte Mijnenslag en de Derde Slag bij Ieper/Passendale. Vanuit hun eigen invalshoek brengt elke locatie een verhaal van het oorlogsjaar 1917. De overkoepelde naam is ‘1917 totale oorlog in Vlaanderen’. De expo’s zijn te bezoeken vanaf zaterdag 3 juni tot en met 31 december.
“De herdenking van de Eerste Wereldoorlog blijft een belangrijk thema in de Westhoek. Met de nieuwe initiatieven kunnen bezoekers op een bijzondere manier kennis maken met getuigenissen uit de Groote Oorlog. Met het erfgoed, de bezoekerscentra, de musea en de routes biedt de Westhoek een uniek aanbod om het ethisch herdenkingstoerisme sterk te ondersteunen”, aldus Franky De Block, voorzitter Westtoer en gedeputeerde van de Provincie West-Vlaanderen die het initiatief ondersteunt.
1917: totale oorlog
De oorlog woedde in 1917 al bijna drie jaar en werd een wereldwijd conflict. Alle betrokken landen gingen tot het uiterste voor de overwinning. De grens vervaagt tussen het militaire gebeuren en wat zich achter het front afspeelt. Wetenschap, techniek, industrie, economie en samenleving vormden de tandwielen van een oorlogsmachine die op volle toeren draaide. Ook in Vlaanderen escaleerde de strijd in 1917 tot een totale oorlog, met de Derde Slag bij Ieper als gruwelijk orgelpunt.
Zes nieuwe tentoonstellingen en zeven nieuwe infomodules
Honderd jaar later brengen de belangrijkste WOI-musea en -sites in de Zuidelijke Westhoek de gebeurtenissen van toen onder de aandacht. In zes nieuwe tentoonstellingen en op zeven infomodules kan het publiek kennis maken met treffende verhalen en getuigenissen.
In het In Flanders Fields Museum in Ieper vind je de overzichtsexpo met oorlogsfotografie van Hurley & Wilkins en hedendaagse herwerkte beelden van Alderman. Villa Zonnedaele in Zonnebeke vertelt over de wijze waarop het verwoeste landschap rond Passendale de strijd heeft beïnvloed. De archeologie van de Mijnenslag wordt gebracht in het nieuwe Bezoekerscentrum Het Heuvelland. In de Sint-Laurentiuskerk van Kemmel komt de rol van de Ieren aan bod. 100 persoonlijke verhalen uit Nieuw-Zeeland wordt in het Toeristisch infopunt in Mesen belicht. De luchtvaart en het verhaal van de Fransen komt aan bod in het nieuw Guynemerpaviljoen in Langemark-Poelkapelle. Het gebruik van artillerie en munitie is te zien in Houthulst. De opvang van gewonden wordt getoond in een infomodule naast Lijssenthoek Military Cemetery in Poperinge.
Gratis bezoekersgids
Een gratis bezoekersgids brengt uitgebreide info over het oorlogsjaar 1917. Daarbij krijgt de bezoeker een overzicht om de diverse sites te bezoeken en om een uitstap in de regio te plannen. Wandel- en fietsroutes en autocircuits loodsen de bezoekers naar de getuigen in het landschap (mijnkraters, loopgraven en militaire begraafplaatsen en gedenktekens).
Alle info:
www.flandersfields.be/1917