100 jaar Groote Oorlog… ook in het college (Veurne)
17 October 2014 - Veurne - Bron: College Veurne
Een mens kan er de laatste tijd niet naast kijken: 100 jaar geleden brak de Eerste Wereldoorlog uit. Met zijn rijke oorlogsgeschiedenis laat het college deze gebeurtenis natuurlijk niet zomaar voorbijgaan. Vanuit de werkgroep ‘herinneringseducatie’ ontstond het idee om verschillende activiteiten en een themaweek te organiseren. Geschiedenislerares Liesbeth Waerenburgh, die het WOI-project coördineert, vertelt er u meer over.

Oorlog in de kijker

“Het startschot voor de activiteiten viel op maandag 8 september met een historische fotoshoot. We vroegen leerlingen om te poseren in soldatenuniformen met oorlogsvoorwerpen. Helemaal historisch correct is het niet, maar het ging ons vooral om de inleving in de situatie van de jongeren in de oorlog. We hopen dat de beelden leerlingen ervan bewust maken dat jongens die niet veel ouder waren dan zijzelf, massaal naar het front trokken.



Op donderdag 18 september 2014 gaven oud-collega Jacky Hollemeersch en ikzelf aan elk jaar uitleg over het college in de oorlog en over de ruimere historische context. Het spreekt leerlingen vooral tot de verbeelding om te horen hoe hun eigen school in die tijd als militair hospitaal een belangrijke rol speelde.

Themaweek

“De themaweek loopt van maandag 20 tot vrijdag 24 oktober 2014. Een symbolische datum, want op 21 oktober is het dag op dag 100 jaar geleden dat het college als hospitaal voor zwaargewonde soldaten werd ingericht. Van maandag tot woensdag staan de gewone lessen op het programma, maar ze worden grotendeels aan de themaweek aangepast. Zo kunnen leerlingen in de Engelse les oorlogspoëzie lezen of in aardrijkskunde kaarten van de onderwaterzetting onderzoeken.

Op donderdag en vrijdag zijn er de eigenlijke themadagen. De eerste graad blijft op donderdag op school en krijgt de keuze uit allerhande workshops en lezingen, terwijl de tweede en derde graad in kleine groepen de frontstreek intrekken. Op vrijdag is het andersom. Een greep uit het aanbod: een fietstocht rond Pilkem Ridge, een stripworkshop met Ivan Adriaenssens (tekenaar van de graphic novel ‘Elsie en Mairi’), een bezoek aan de IJzertoren en Dodengang, een lezing door Bernard Deneckere over techniek en vliegtuigen tijdens WOI, een IJzerfronttour,…

Het was niet gemakkelijk om het programma in elkaar te puzzelen, maar we zijn heel blij dat we zo veel interessante figuren konden overtuigen om de leerlingen meer over de Eerste Wereldoorlog te vertellen. Onze 517 leerlingen kunnen uiteindelijk kiezen uit zowat 15 workshops en 10 mogelijke excursies, zodat iedereen op verschillende manieren met de oorlog in onze streek geconfronteerd zal worden. Nu nog hopen dat de weergoden een beetje meewillen en we zullen een heel mooi en leerrijk project kunnen aanbieden!”