475th Field Coy. Royal Engineers
Age: 31
Service No: 496359
Additional information: Son of Job and Eliza A. Vickery, of 19, Cheriton Place, Westbury-on-Trym, Bristol; husband of the late Emily Hunt Vickery.
Panel 8 and 162 TYNE COT MEMORIAL
Frank Vickery behoorde tot de 475th Field Coy. Royal Engineers, toegevoegd aan de 48th Division die vocht in Sint-Juliaan van 16 tot 18 augustus 1917 tijdens de tweede fase van de derde slag bij Ieper.
"We had been behind St Julien in the gas attack in 1915. Now I wouldn't have recognised the place. The whole area was utterly devastated, just a few bits of foundations left. There was no trace of the farms and barns that were there in 1915, nothing but this ocean of mud and dumps and a few battered pillboxes."
Voor het campagnebeeld op affiches en folders voor de 90ste verjaardag van de derde slag bij Ieper, koos men voor een bekend beeld van soldaten bij een bomtrechter met er rond enkele dodenkruisen. Een treffende foto van het Imperial War Museum in London.
Op een van die houten kruisen is een naam leesbaar.
Het bewuste kruis vermeldt duidelijk de naam van ‘Sapper’ Frank Vickery. Hij behoorde tot de ‘475th Field Company’ van de ‘Royal Engineers’, zeg maar de genietroepen. Frank werd geboren in 1886 en was de zoon van Job en Eliza Vickery. Hij trad in het huwelijk met Emily Hunt en woonde bij Bristol, in het dorp Westbury-on-Trym langs de Cherington Place 19.
De foto van de handenwassende soldaten bij de bomtrechter is genomen op 13 maart 1918. De ‘Slag bij Passendale’ was dan al maanden voorbij. Het beeld uit 1918 toont een voorlopige begraafplaats die werd beschoten. Het landschap ligt overhoop en de kruisen staan her en der verspreid. Enkele staan in het water van de bomtrechter. Blijkbaar lag deze site na 13 maart nog onder artillerievuur en was het graf van Frank Vickery nadien helemaal onvindbaar. Hij werd dus een ‘missing soldier’. Vandaar dat zijn naam is gebeiteld op de ‘missing’-wanden van het Tyne Cot Cemetery in Passendale. Hij is terug te vinden op paneel 8 en 162, meldt de site van de ‘Common Wealth War Graves Commission’ (www.cwgc.org) die over de wereld voor 23.000 begraafplaatsen en 1,7 miljoen soldatengraven zorgt.