Het Memorial Museum Passchendaele 1917 en de gemeente Zonnebeke legden op 26 september de ‘Zonnebeke Church Dugout’ droog. De droogzetting kadert in een grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijkheid om in 2017 deze unieke ondergrondse site voor het grote publiek tijdelijk open te stellen. Het onderzoek gebeurde in samenwerking met de Vlaamse Regering, Onroerend Erfgoed en Archeo7. Omwille van zijn expertise op het gebied van ondergrondse constructies, werd ook amateur-archeoloog Johan Vandewalle betrokken in dit onderzoek. Op 1 oktober kregen Vlaams minister-president Geert Bourgeois en de 1.000.000ste bezoeker een rondleiding in deze authentieke dugout.
Een zeldzame maar bijzonder goed bewaarde dugout
Het onderzoek naar de openstelling van de dugout kadert in de visie van het Memorial Museum Passchendaele 1917 om als open museum een link te leggen tussen historische feiten en het onroerend erfgoed als militair-strategisch getuige van de Eerste Wereldoorlog. Het ondergrondse complex is één van de best bewaarde dugouts in de regio doordat de geallieerden de dugout onder de fundamenten van de vooroorlogse kerk bouwden. De constructie ligt op zo’n 5 meter onder de grond en bestaat uit een hoofdgalerij van bijna 29 meter lang, zijgangen, 5 kamers en 2 toegangstrappen.
Naast het onderzoek naar de mogelijke openstelling, werd de dugout in 3D geïnventariseerd en werd de herkomst van het gebruikte hout onderzocht.
1.000.000ste bezoeker krijgt uniek geschenk
Op 1 oktober ontving het Memorial Museum Passchendaele 1917 zijn 1.000.000ste bezoeker. Naast een certificaat en geschenkmand, kreeg
Adrienne Smith uit Waimakariri, Nieuw-Zeeland een speciale ervaring aangeboden. Samen met Vlaams minister-president Geert Bourgeois, kreeg zij een rondleiding door de museumconservator in de dugout.
Once in a lifetime xxperience
Verder onderzoek moet nu uitwijzen of het museum deze unieke ervaring tussen 31 juli en 11 november 2017 ook aan het grote publiek kan aanbieden. In deze periode verwacht het museum heel wat (inter)nationale bezoekers naar aanleiding van ‘100 jaar Slag van Passendale’. Na die periode zou de dugout opnieuw dicht gaan.
‘Het tijdelijk openstellen van de dugout zou perfect in onze missie passen waarbij we de beleving van de bezoeker centraal stellen. Met een bezoek aan de authentieke dugout zouden onze bezoekers kunnen ervaren hoe de soldaten 100 jaar geleden als mollen onder de grond leefden’, aldus Steven Vandenbussche, Directeur Memorial Museum Passchendaele 1917.
‘De Slag van Passendale uit 1917 is één van de meeste wrede episodes van de Groote Oorlog. Op 100 dagen tijd vielen een half miljoen slachtoffers voor een terreinwinst van amper 8 kilometer. In de Vlaamse herdenkingscampagne ligt volgend jaar – hoe kan het ook anders – de focus op deze historische gebeurtenis. We verwachten heel wat herdenkingstoeristen uit de Commonwealth Landen, want de Slag van Passendale beroert nog steeds de huidige generatie. Het onderzoek naar het ontsluiten van de Zonnebeke Church Dugout is een mooie aanvulling op het totaalproject “The legacy of Passendale” waar de beleving centraal staat, met aandacht voor zowel landschap, archeologische relicten als bovengrondse sites. De dugout is een zeldzame, en een van de best bewaarde dugouts van de streek met tal van authentieke bezienswaardigheden en artefacten’, verklaart Geert Bourgeois, minister-president van de Vlaamse Regering.
Enkele foto's van de voorbereidende werken.
Plechtig moment op zaterdag 1 oktober 2016.
Aankomst van minister-president Geert Bourgeois
Geert Bourgeois met burgemeester Dirk Sioen en ereburgemeesters Dirk Cardoen en Maurice Bourgois.
Toelichting door directeur Steven Vandenbussche namens het MMP 1917.
Ook schepen Sabine Vanderhaeghen nam het woord.
Net als tot slot Geert Bourgeois.
En daarna werd een kijkje genomen in de dugout.
Mevrouw Adrienne Smith, de 1.000.000e bezoeker van het MMP 1917, mocht ook een kijkje nemen.
Rechts herkennen we Johan Vandewalle, specialist inzake dugouts.
En we gingen nog eens kijken.
Terug naar het museum
De 1.000.000e bezoeker kreeg een oorkonde uit handen van Geert Bourgeois.
Pagina aangemaakt door Willy Roets.